Przepis na tort który jest na prawdę prosty, jak ostatnio moje przepisy, mało wysiłku, a dużo smaku i bez tony masła i specjalistycznych przyrządów.
Tort przygotowałam sobie na swoje już 38 urodziny które są akurat dzisiaj :)
Składniki na tort o średnicy 16 cm
biszkopt:
- 3 jajka kl M
- 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/5 szkl cukru
- 2 łyżeczki oleju
- kilka kropel esencji waniliowej
krem hibiskusowy:
- 125 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szkl suszonego hibiskusa
- 125 g mascarpone
- 60 g nutelli lub innego czekoladowego kremu
- 30 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 70 ml śmietanki 30 %
- 3/4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- dżem truskawkowy
Krem hibiskusowy
1. Hibiskus
przekładamy do śmietanki i zagrzewamy, następnie odstawiamy do
całkowitego ostudzenia, przecedzamy i taką śmietankę chowamy najlepiej
na noc do lodówki.
Następnego dnia miksujemy śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem.
Większą część kremu wykładamy na pierwszy blat, drugi blat smarujemy od spodu dżemem i przykrywamy. Pozostały krem posłuży nam do posmarowania wierzchu tortu.Biszkopt
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4
minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej.
Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie
posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 170 stop przez około 25 minut.
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.
Po ostudzeniu wierzchnią warstwę biszkoptu zdzieramy !
Biszkopt dzielimy na trzy blaty.
Krem czekoladowy
3. Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym, śmietanką oraz namoczoną w odrobinie zimnej wody i rozpuszczoną po odgrzaniu żelatyną.
4. Krem dzielimy na 4 części i trzy części wykładamy na kolejny blat, reszta kremy smarujemy boki tortu, a na wierzch wykładamy pozostały krem hibiskusowy.
Całość wygładziłam łopatką do tortu (także żadne przyrządy stricte tortowe nie są potrzebne)
Na wierzch wykładamy kwiatki z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny i gotowe. Smacznego !
14 comments
Tort prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuje prześlicznie :-)
UsuńIwonko! Wszystkiego naj naj najlepszego z okazji urodzin. Spełnienia wszystkich marzeń i planów 😘
OdpowiedzUsuńTort jest doskonały! Aż zazdraszczam, oczywiście tak życzliwie 😀kiedyś miałam fazę na hibiskus a potem o nim zapomniałam,a szkoda bo tak pięknie krem wygląda! ja dziś też zrobiłam tort, ale nie wyszedł mi taki piękny. W poniedziałek zapraszam do siebie,bo też będzie co świętować 🤗
Dziękuje Ci kochana, bardzo dziękuje za życzenia i na pewne będę zaglądać w poniedziałek na twój blog :*
UsuńSkładam serdeczne życzenia urodzinowe 💗🍇. Zjadła bym kawałeczek tortu 😍
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie i jakby się tylko dało poczęstowałabym kawałeczkiem :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) tort wygląda pięknie, na pewno zrobił wrażenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, tak tort bardzo się podobał i co najważniejsze smakował :)
UsuńWszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńTort rewelacyjny!
Dziękuje Ci ślicznie :)
UsuńŚliczny tort. Wspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie :)
Usuńtorcik pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.