Bardzo Łatwy Tort Hibiskusowo Czekoladowy

by - 1/26/2024 12:00:00 AM

Przepis na tort który jest na prawdę prosty, jak ostatnio moje przepisy, mało wysiłku, a dużo smaku i bez tony masła i specjalistycznych przyrządów.
Tort przygotowałam sobie na swoje już 38 urodziny które są akurat dzisiaj :)





Składniki na tort o średnicy 16 cm

biszkopt:
  • 3 jajka kl M
  • 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • kilka kropel esencji waniliowej
krem hibiskusowy:
  • 125 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szkl suszonego hibiskusa
 krem czekoladowy:
  • 125 g mascarpone
  • 60 g nutelli lub innego czekoladowego kremu
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
  • 70 ml śmietanki 30 %
  • 3/4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • dżem truskawkowy
 
 
Krem hibiskusowy 
 
1. Hibiskus przekładamy do śmietanki i zagrzewamy, następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przecedzamy i taką śmietankę chowamy najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia miksujemy śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem.
Większą część kremu wykładamy na pierwszy blat, drugi blat smarujemy od spodu dżemem i przykrywamy. Pozostały krem posłuży nam do posmarowania wierzchu tortu.
 
 
Biszkopt
 

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
 
Biszkopt pieczemy w 170 stop przez około 25 minut.
 
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.
Po ostudzeniu wierzchnią warstwę biszkoptu zdzieramy !
Biszkopt dzielimy na trzy blaty.
 
Krem czekoladowy
 
3. Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym, śmietanką oraz namoczoną w odrobinie zimnej wody i rozpuszczoną po odgrzaniu żelatyną.
4. Krem dzielimy na 4 części i trzy części wykładamy na kolejny blat, reszta kremy smarujemy boki tortu, a na wierzch wykładamy pozostały krem hibiskusowy.
Całość wygładziłam łopatką do tortu (także żadne przyrządy stricte tortowe nie są potrzebne) 
Na wierzch wykładamy kwiatki z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny i gotowe. Smacznego !


Podobne Posty

14 comments

  1. Tort prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko! Wszystkiego naj naj najlepszego z okazji urodzin. Spełnienia wszystkich marzeń i planów 😘
    Tort jest doskonały! Aż zazdraszczam, oczywiście tak życzliwie 😀kiedyś miałam fazę na hibiskus a potem o nim zapomniałam,a szkoda bo tak pięknie krem wygląda! ja dziś też zrobiłam tort, ale nie wyszedł mi taki piękny. W poniedziałek zapraszam do siebie,bo też będzie co świętować 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci kochana, bardzo dziękuje za życzenia i na pewne będę zaglądać w poniedziałek na twój blog :*

      Usuń
  3. Składam serdeczne życzenia urodzinowe 💗🍇. Zjadła bym kawałeczek tortu 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje prześlicznie i jakby się tylko dało poczęstowałabym kawałeczkiem :)

      Usuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) tort wygląda pięknie, na pewno zrobił wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie, tak tort bardzo się podobał i co najważniejsze smakował :)

      Usuń
  5. Wszystkiego co najlepsze!
    Tort rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny tort. Wspaniale wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych