Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują
Jak weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;)
Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :)
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
Biszkopt:
- 4 jajka kl M
- 80 g mąki pszennej razem z kakao
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 125 g serka twarogowego Mój Ulubiony
- około 3 płaskie łyżki cukru
- 20 g masła
- 1 jajko kl M
- 1 czubata łyżka budyniu w proszku
- 15 ml mleka
- 170 g pulpy z marakui
- 1 łyżka żelatyny
- ewentualnie 1 łyżka cukru (jeśli pulpa była by dla Was za kwaśna
- 60 g podprażonych płatków migdałowych
- 150 g kajmaku
Pieczemy biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości,
następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy następnie na 3 blaty.Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Biszkopt możemy nasączyć, lekko słodką wodą z sokiem cytrynowym.
Masa serowa
2. W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i
jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy
się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość
gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną
- na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i
już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wykładamy na dolny blat i przykrywamy drugim blatem.
Masa z marakui
4. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, następnie podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę pulpy, mieszamy całość i odstawiamy, aż zacznie lekko tężeć.
Następnie wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem, chowamy do lodówki aby masy stężały.
Wierzch
5. Na wierzch ciasta wykładamy kajmak i posypujemy podprażonymi migdałami.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
14 comments
Ależ zjawisko wygląda! I ta pulpa z marakują brzmi smakowicie. Idealne ciasto na weekend 🤤
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie :*
Usuńjakie pyszności :O
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńświetna opcja na weekendowe ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPodziwiam Twoje pomysły na łączenie smaków :) ciasto wygląda niebiańsko i pewnie smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak smaki tutaj idealnie ze sobą współgrały :)
UsuńAle słodkości! I jak świetnie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
Usuńale fajne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuje :->
UsuńTo ciasto wygląda obłędnie ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.