Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują

by - 2/02/2024 12:00:00 AM

Jak weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) 
Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :)






Składniki na blaszkę 17 x 17 cm

Biszkopt:
  • 4 jajka kl M
  • 80 g mąki pszennej razem z kakao
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa serowa:
  • 125 g serka twarogowego Mój Ulubiony
  • około 3 płaskie łyżki cukru
  • 20 g masła
  • 1 jajko kl M
  • 1 czubata łyżka budyniu w proszku
  • 15 ml mleka
Masa z marakui:
  • 170 g pulpy z marakui
  • 1 łyżka żelatyny
  • ewentualnie 1 łyżka cukru (jeśli pulpa była by dla Was za kwaśna
Dodatkowo:
  • 60 g podprażonych płatków migdałowych
  • 150 g kajmaku
 
 
 
 
Pieczemy biszkopt
 
1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy następnie na 3 blaty.
 
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
 
Biszkopt możemy nasączyć, lekko słodką wodą z sokiem cytrynowym.
 
Masa serowa
 
2. W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wykładamy na dolny blat i przykrywamy drugim blatem.
 
 
Masa z marakui
 
4. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, następnie podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę pulpy, mieszamy całość i odstawiamy, aż zacznie lekko tężeć.
Następnie wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem, chowamy do lodówki aby masy stężały.

Wierzch

5. Na wierzch ciasta wykładamy kajmak i posypujemy podprażonymi migdałami.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
 
 
 
 

Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych