Bułki Belgijskie
Przepisów na dobre pieczywko nigdy dość, dlatego zapraszam na pyszne, omączone, mięciutkie bułki które naprawdę dobrze smakują :)
Składniki na 8-10 bułek (zależy od wielkości)
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 15 g drożdży świeżych
- 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 120 ml ciepłego mleka
- 175 ml letniej wody
1. W ciepłym mleku razem z cukrem rozkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia.
2. W misce umieszczamy mąkę z solą oraz wyrośnięty zaczyn, następnie w trakcie wyrabiania dolewamy powoli letnią wodę (może się tak zdążyć że nie zużyjemy całej wody lub jej nam braknie)
3. Wyrobione lekko lepiące ciasto odstawiamy w misce przykrytej szczelnie folią do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 lub 10 części z których formujemy podłużne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Bułeczki również obficie obsypujemy z wierzchu mąką.
5. Gdy wyrosną nacinamy je wzdłuż.
Pieczemy je w 210 stop przez około 15-18 minut do lekkiego zezłocenia
Upieczone przekładamy na kratkę. Smacznego !
Ps. wystudzone i pozostałe bułeczki możemy zamrozić, po odmrożeniu są równie smaczne i mięciutkie.
16 comments
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńapetyczne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBułki jak malowane. Dwa tygodnie temu robiłam bardzo podobne 😀
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, pamiętam twoje bułeczki, super Ci wyszły :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńBułki wyglądają tak pięknie, że od razu nabrałam ochoty na domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie :)
UsuńWyglądają fantastycznie i pewnie tak smakują!
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak były bardzo smaczne, nawet po odmrożeniu :)
UsuńZapachniało zdrowym pieczywem, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje bo bułeczki były przepyszne :)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo 🙂
OdpowiedzUsuńWiem, wiem ;) :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.