Ciasteczka Na Mleku Skondensowanym
Kruche ciasteczka z dodatkami lub bez, jak kto woli. Do pochrupania, do słoika kiedy najdzie nas ochota aby coś słodkiego przegryźć, a nie musi to być ciasto ;)
Składniki na 1 blaszkę ciastek:
- 100 g masła miękkiego
- 2 tubki mleka skondensowanego (po 75 g)
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- groszki czekoladowe do środka ciasteczek (niekonieczne)
1. Masło miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym.
2. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do utworzenia ciasta które da się formować w kulki.
3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
4. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każde wkładamy po dwa trzy groszki czekoladowe, (możemy tez pozostawić puste ciasteczka) i układamy na blaszce.
Ciasteczka pieczemy w 180 stop przez 12-15 minut.
Upieczone studzimy na kratce, wystudzone możemy oblać czekoladą i lukrem cytrynowym. Smacznego !
13 comments
Cudowne ciasteczka! Takie urocze że trudno się im oprzeć. Doskonałe na świąteczny stół 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie kochana :)
UsuńPysznie! Wyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
Usuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńCiasteczka prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuje ślicznie i również Cię pozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCudowny przepis :) Ciasteczka wyglądają przepysznie, na pewno smakują obłędnie! Wyglądają tak uroczo, że aż szkoda byłoby je chrupać :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie i również Cię pozdrawiam :)
Usuńale sliczne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńNiesamowite ciasteczka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.