Babka Rokitnikowo Dyniowa Bez Jajek I Mleka
Przepis na najprostszą babkę do której nie potrzeba ani jajek, ani mleka, czy masła.
Warto mieć taki przepis w swoich zbiorach ;)
Składniki na formę keksową :
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/2 szkl cukru (może być trzcinowy lub tez kokosowy)
- 1/2 szkl soku z rokitnika lub innego smaku
- 3 lub 4 łyżki pure z pieczonej dyni
- 1 płaska łyżeczka sody + 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 szkl oleju
- na wierzch polewa czekoladowa i wiórki kokosowe
1. Mąkę, cukier, pure z dyni oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-55 minut do
tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
14 comments
Wow! Ależ smakowitości! Smaku rokietnika co prawda nie znam,ale wygląda obłędnie! 🙂🏵️🌹
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, rokitnik no nie każdemu smakuje ;)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWow, naprawdę ciekawa babka :) Połączenie smaków jakiego chyba nie znam, muszę przyznać, że przepis intrygujący i aż prosi by go wykonać :) Świetna inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńJa uwielbiam dżem z rokitnika i pieczoną dynię, więc to jest ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo super :)
Usuńale ma piękny kolorek!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Świetnie wygląda ta babka, apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńTa babka musi być pyszna ❤️
OdpowiedzUsuńTak, była pyszna i bardzo szybko ją zjedliśmy ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.