Piernik Twarogowy
Wilgotny piernik który zachowa dłużej świeżość.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 150 g masła w temp. pokojowej
- niepełna szklanka cukru (szkl o pojemności 200 ml)
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 5 jajek
- 170 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki kakao
- 1 całe opakowanie przyprawy do piernika
- 3 i 1/2 łyżki dżemu/powideł
- garść posiekanych orzechów plus ewentualnie rodzynki jak lubimy
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- marmolada lub kwaśny dżem do przełożenia
1. Masło wraz z cukrem ucieramy, następnie wbijamy po kolei jajka i po każdym z nich ucieramy, następnie dodajemy twaróg i znów ucieramy.
2. Teraz dodajemy partiami mąkę wraz z proszkiem i sodą, ucieramy, a następnie dodajemy kakao i powidła/dżem.
3. Na sam koniec dodajemy bakalie
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut
Upieczony i wystudzony piernik, przekrawamy na trzy blaty i smarujemy marmoladą lub dżemem.
Wierzch polewamy czekoladą i ewentualnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego !
12 comments
Bardzo ciekawa propozycja na piernik. Będę miała ten przepis na uwadze. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam go serdecznie :D
UsuńBardzo oryginalny przepis na piernik, takiego jeszcze nie jadłam :) ostatnio piekłam piernik na piwie, też ciekawie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa muszę właśnie spróbować tego na piwie :D
UsuńSuper pomysł na piernik🩷 Ciekawa jestem jak smakuje🙂
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :D a w smaku przepyszny :)
UsuńPierwszy raz widzę pomysł na taki piernik, ale jestem mega zachwycona! Bardzo kreatywne podejście. Serdecznie pozdrawiam 🙂🏵️
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci kochana i jeszcze raz dziękuje za miłe słowa :*
UsuńKocham piernik, to podstawowe ciasto na święta.
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo, piernik to podstawa :D
UsuńCiekawi mnie smak takiego piernika.
OdpowiedzUsuńJest wilgotny i oczywiście twaróg nie jest wyczuwalny :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.