Racuchy Na Kefirze Z Mandarynkami
Taki prosty przepis, a jaki smaczny i przydatny, bo czasami zdarza się że zostaje nam kefir i nie ma go kto zjeść, a do tego przepisu się idealnie nadaje. Racuchy na kefirze są wyjątkowo mięciutkie i mają swój niepowtarzalny lekko kwaskowy posmak.
Składniki:
- 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru + 15-20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru + 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub cytrynowego
- 200 ml kefiru w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 mała puszka mandarynek z zalewy
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z cukrem i pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką.
2. Do miski dajemy mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek.
Na sam koniec dodajemy odsączone z zalewy mandarynki.
Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda
mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w
trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję.
Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią lub ściereczką do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego !
11 comments
O matko! Ależ boski przepis! Wygląda obłędnie! Aż się głodna zrobiłam 😉
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
Usuńuwielbiam wszystkie racuchy!
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńTakich racuszków jeszcze nie jadłam, ale jestem wielką miłośniczką tych placków więc chętnie spróbuję ich w takiej odsłonie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Na pewno będą Ci smakować :D
Usuńfajne racuszki
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglądają przepysznie. U mnie mandarynki najczęściej lądują w cieście z galaretką. Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńU mnie do tej pory też tak było ;)
UsuńAleż to może być pyszne!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.