Nie potrzebujesz mięsa, aby zjeść pyszny i sycący obiad. I to nawet wówczas, kiedy uwielbiasz smak mięsa mielonego, sznycla i soczystych burgerów. Sprawdź trzy propozycje nieziemsko smacznych obiadów z roślinnymi zamiennikami Garden Gourmet.
Zdjęcie autorstwa timolina Freepik |
Sznycel ze świeżymi ziemniaczkami i mizerią
Pierwszy pomysł na wegetariański obiad to klasyka. Takie tradycyjne danie pojawia się choć raz na jakiś czas w każdym polskim domu. Do jego wykonania będziesz potrzebować 1 opakowania Sznycla Roślinnego od Garden Gourmet, garści świeżych ziemniaków, dwa małe ogórki, 1 łyżkę jogurtu kokosowego, sól i koper. Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Ugotuj je w całości bez obierania - świeża skórka smakuje wyśmienicie. Następnie przygotuj mizerię. Obierz, a następnie pokrój ogórka w cienkie plastry, posól, odciśnij wodę i dodaj jogurt kokosowy. Na koniec czas na Sznycla Roślinnego, bez którego Twój wegetariański obiad nie mógłby się odbyć. Usmaż go na patelni na niewielkiej ilości oleju lub podpiecz w piekarniku. Całość przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Na wierzch ułożonych ziemniaków i mizerii nasyp posiekany koperek.
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym
Kolejna propozycja na wegetariański obiad to danie włoskie. Oczywiście w zmienionej formie, tak abyś nie musiał(a) do jego wykonania używać ani grama produktów zwierzęcych. Będziesz potrzebować 1 opakowania Sensational Mielone od Garden Gourmet, 100 gramów makaronu spaghetti, dwa duże pomidory malinowe, niewielką cebulkę, olej, pieprz i sól. Wegetariański obiad zacznij od przygotowania sosu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wsyp pokrojoną cebulkę. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj roślinne mięso mielone. Całość podsmażaj na niewielkim ogniu. Kiedy nabierze odpowiedniego koloru, dodaj pomidory pokrojone na grubą kostkę i gotuj aż do odparowania wody. Tak przygotowany sos dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron. Gotowe danie podawaj na ciepło. Jeśli masz pod ręką pietruszkę, możesz posypać nią górę dania dla lepszego efektu wizualnego i smakowego.
Roślinny burger z warzywami
Wegetariański obiad nie musi być nudny! Jeśli tylko masz ochotę na fast-fooda, jak najbardziej możesz go przyrządzić. Oczywiście w wersji roślinnej! W tym celu zaopatrz się w 1 opakowanie Burgera Roślinnego od Garden Gourmet, bułkę pszenną, mix sałat, kilka plastrów ogórka kiszonego, kilka plastrów pomidora malinowego oraz ulubione sosy, np. wegański majonez, ketchup czy sos tysiąca wysp. Przygotowanie posiłku zacznij od przyrządzenia kotleta roślinnego. W tym celu podsmaż go na oleju lub podpiecz w piekarniku. W międzyczasie włóż także na chwilę bułkę do piekarnika lub opiekacza, aby lekko ją podgrzać. Kiedy oba składniki będą wystarczająco ciepłe, czas przejść do składania burgera na Twój wegetariański obiad. Obie strony bułki posmaruj sosami, wyłóż mixem sałat, a następnie dodaj warzywa i kotleta. Masz już gotowe danie! Możesz zjeść go solo lub podać z frytkami i zimną lemoniadą.
*artykuł sponsorowany
4 comments
Super propozycje, bardzo lubię wege dania. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam dania z roślin!
OdpowiedzUsuńdobrze jest zjeść od czasu do czasu coś lżejszego:)
OdpowiedzUsuńMeal planning is good.
OdpowiedzUsuńhttps://www.melodyjacob.com/
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.