Drożdżowa Pychotka Z Rabarbarem

by - 5/26/2023 12:02:00 AM

Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze słodką waniliową pierzynką na wierzchu, a pod spodem żeby nie było tak słodko kwaskowy rabarbar ;)

 




Składniki na blachę 23 x 23

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl cukru razem z waniliowym
  • 1 jajko kl M
  • 30g masła
Wierzch ciasta:
  • 200g rabarbaru
  • 135g śmietany 18 %
  • 1 żółtko
  • 45g migdałów lub wiórków kokosowych
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 65g cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
 
 
1. Rabarbar obieramy, kroimy, obsypujemy łyżką cukru oraz mąką i odstawiamy na bok.
2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżeczki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Mąkę, jajko, pozostały cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40-60 minut do podrośnięcia.
4. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 40 minut.
5. Po wyrośnięciu krótko mieszamy/zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, pozostałym cukrem i proszkiem budyniowym.
7. Na wierzch ciasta wykładamy najpierw rabarbar, a następnie masę waniliową i posypujemy wiórkami lub migdałami.
 

Ciasto pieczemy w 190 stop przez 40-45 minut. Smacznego !


Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych