Drożdżowa Pychotka Z Rabarbarem
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe ze słodką waniliową pierzynką na wierzchu, a pod spodem żeby nie było tak słodko kwaskowy rabarbar ;)
Składniki na blachę 23 x 23
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 szkl cukru razem z waniliowym
- 1 jajko kl M
- 30g masła
Wierzch ciasta:
- 200g rabarbaru
- 135g śmietany 18 %
- 1 żółtko
- 45g migdałów lub wiórków kokosowych
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
- 65g cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
1. Rabarbar obieramy, kroimy, obsypujemy łyżką cukru oraz mąką i odstawiamy na bok.
2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżeczki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3.
Mąkę, jajko, pozostały cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w
misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto,
podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 40-60 minut do podrośnięcia.
4. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 40 minut.5. Po wyrośnięciu krótko mieszamy/zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, pozostałym cukrem i proszkiem budyniowym.
7. Na wierzch ciasta wykładamy najpierw rabarbar, a następnie masę waniliową i posypujemy wiórkami lub migdałami.
Ciasto pieczemy w 190 stop przez 40-45 minut. Smacznego !
12 comments
mniammm pysznosci
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńwow! ten wierzch jest genialny!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie, super pychotka :) Dziękuję za inspirujący przepis, postaram się wykonać taką pychotkę ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie ^_^
Usuńwszystko co ma w sobie rabarbar biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńTo super ! :D
UsuńNa wypieki z rabarbarem nie trzeba mnie specjalnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńSuper ^_^
UsuńWspaniałe ciasto z łodyżkami!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.