Truskawkowo Rabarbarowa Rolada

by - 6/15/2023 12:00:00 AM

Troszkę mnie nie było, ale to z powodów stomatologicznych, nie moich, a męża. Wyrwanie trzech ósemek plus jeszcze jednego zęba wiązało się tym że prawie nie gotowałam, no tak nie do końca, ale były to dania i przepisy które już znacie, a mąż też nie chciał żadnych nowych smaków dlatego taka cisza tu na blogu, ale coś tam powolutku już powstaje.
Aby osłodzić sobie trochę ten czas, to na pierwszy przepis leci ta pyszna rolada z frużeliną truskawkowo rabarbarową, była pyszna także musi ujrzeć światło dzienne :)






Składniki na 1 roladę, na blachę od piekarnika

Biszkopt:

  • 5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • parę kropel esencji waniliowej
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
Frużelina:
  • 120 g truskawek
  • 60 g rabarbaru
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 
 

Biszkopt

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.

Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut. 
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
 
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
 
 
Frużelina
 
5. Truskawki myjemy, rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. 
Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną )
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1-2 łyżkach zimnej wody i wlewamy do gotujących się owoców.
Gotujemy około 3 minuty do zgęstnienia i odstawiamy aby całkowicie wystygło.

Masa

6. Do śmietany dodajemy mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do zgęstnienia.

Złożenie

Roladę rozwijamy i najpierw nakładamy masę mascarpone, a następnie w dwóch pasach dajemy frużelinę i całość zawijamy.
Wierzch rolady polewamy dowolną polewą, u mnie z mleka w proszku. 
Roladę chowamy do lodówki na 2-3 godziny, u mnie była krótko w lodówce więc środek był nieco rzadki.

..a tak wyglądało ciasto po dłuższym schłodzeniu







Podobne Posty

14 comments

  1. wygląda bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda. Idealny deser na letnie dni. Uwielbiam rabarbar i truskawki... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem jak pięknie zrolowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam roladę w każdym smaku, ale taką pyszną z truskawkami i rabarbarem to nie można odmówić. I jak zwykle taka piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Ten deser wygląda prześlicznie! Musi smakować obłędnie. Jestem wielką fanką takich słodkości :) Życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i rodziny!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie i również pozdrawiam :)

      Usuń
  6. mniaamm zjadłabym z chęcia kwałeczek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych