Zapiekanka makaronowa ze szparagami i boczkiem

by - 5/24/2023 12:00:00 AM

Zapiekanki wyszły przepyszne, bardzo nam smakowały. Przygotowałam je w pojedynczych foremkach, ale spokojnie możecie je zrobić w jednym większym naczyniu.


Składniki na 3 osoby:
  • 250 g makaronu penne
  • 250 g szparagów
  • około 80 g boczku
  • szczypiorek
Sos beszamelowy:
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki
  • ser żółty, tarty
  • szczypiorek
 
1. Makaron gotujemy al dente, tak samo szparagi.
2. Na patelni przesmażamy boczek.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy całość np. rózgą i chwilkę przesmażamy, ale nie dopuszczamy aby ściemniało.
Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko, mieszamy i gotujemy przez około 10 minut, w tym czasie doprawiamy do smaku.
4. Foremki lub foremkę smarujemy masłem, szparagi (dolne części kroimy na plasterki 1 cm).
5. Makaron mieszamy z boczkiem oraz szparagami.
Wykładamy pierwszą porcję na spód foremki, polewamy beszamelem i startym serem, następnie znów warstwa makaronu i beszamel, ser i na sam wierzch szczypiorek i szparagi.
Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 20-30 minut. Smacznego !



Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych