Lekkie Warstwowe Ciasto Biszkoptowe
Ciasto do szybkiego przygotowania, bardzo lekkie, przyjemne w smaku i w wiosennych kolorach ;)
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm
Biszkopt:
- 2 jajka kl M
- 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/2 szkl mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
Masa budyniowa na soku:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1 budyń w proszku śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki masła
Masa jogurtowa:
- 220 g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka agrestowa
- 100 ml wrzącej wody do galaretki
Biszkopt
1. Jajka miksujemy
wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez
20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Masa budyniowa
3. 200 ml soku zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym soku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy normalnie budyń, jeszcze ciepły wykładamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy górnym dociskając.
Masa jogurtowa
4. Galaretkę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia a następnie aż zacznie tężeć.
5.
Do jogurtu dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy krótko.
6. Kiedy masa zacznie tężeć wykładamy ją na wierzch biszkoptu.Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
21 comments
ale fajne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńświetne ciasto Iwonko i przypomniałaś mi o masie budyniowej na soku owocowym;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńWygląda super. Dawno nie jadłam ciasta biszkoptowego... Zapiszę przepis. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje :)
UsuńPrezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńo wow, takie lekkie i wiosenne!
OdpowiedzUsuńTak, dziękuje :)
UsuńWspaniale się prezentuje, zapachniało wiosną!
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :)
UsuńCiasto wygląda fantastycznie :) myślę, że na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, bardzo szybko je zjedliśmy ;)
Usuńwygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWyglada pysznie, w przepisie nie widzę niestety ile budyniu potrzebujemy do masy lub jak zrobić proszek budyniowy a jestem laikiem w tym temacie🫣
OdpowiedzUsuńDziękuje, taki ważny składnik, a wsiąk mi gdzieś już poprawione :)
UsuńSuper, dziękuję 🙂
UsuńUwielbiam takie warstwowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.