Lekkie Warstwowe Ciasto Biszkoptowe

by - 3/03/2023 12:01:00 AM

Ciasto do szybkiego przygotowania, bardzo lekkie, przyjemne w smaku i w wiosennych kolorach ;)


Składniki na blaszkę 20 x 20 cm

Biszkopt:
  • 2 jajka kl M
  • 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
Masa budyniowa na soku: 
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 budyń w proszku śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki masła
Masa jogurtowa:
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 100 ml wrzącej wody do galaretki
     
 Biszkopt
 
1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. 
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
2. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
 
 
 Masa budyniowa

3. 200 ml soku zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym soku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy normalnie budyń, jeszcze ciepły wykładamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy górnym dociskając.
 
 
 
Masa jogurtowa
 
4. Galaretkę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia a następnie aż zacznie tężeć.
5. Do jogurtu dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy krótko.
6. Kiedy masa zacznie tężeć wykładamy ją na wierzch biszkoptu.
 
Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
 
 

Podobne Posty

21 comments

  1. świetne ciasto Iwonko i przypomniałaś mi o masie budyniowej na soku owocowym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Dawno nie jadłam ciasta biszkoptowego... Zapiszę przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o wow, takie lekkie i wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje, zapachniało wiosną!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda fantastycznie :) myślę, że na jednym kawałku trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie, w przepisie nie widzę niestety ile budyniu potrzebujemy do masy lub jak zrobić proszek budyniowy a jestem laikiem w tym temacie🫣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, taki ważny składnik, a wsiąk mi gdzieś już poprawione :)

      Usuń
    2. Super, dziękuję 🙂

      Usuń
  7. Uwielbiam takie warstwowe ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych