Bardzo Kruche Faworki Na Mące Krupczatce
Przepyszne, bardzo kruche faworki które rozpływają się w ustach. Będą idealne na tłusty czwartek i ostatki.
Poniżej linki do dwóch innych przepisów na faworki:
Składniki na 3 niepełne talerze:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g mąki tortowej
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżka spirytusu
- olej + smalec do smażenia
1. Zagniatamy wszystko szybko, obtłukujemy wałkiem aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza.
Następnie chowamy do lodówki na 30-60 minut
2. Po tym czasie wałkujemy na cieniutko i wycinamy faworki.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
18 comments
ależ za mną chodzą domowe faworki!
OdpowiedzUsuńPora usmażyć bo już za chwilkę tłusty czwartek :)
UsuńUwielbiam ❤️
OdpowiedzUsuńSuper, chyba mało kto ich nie uwielbia ;) :D
UsuńUwielbiam faworki :) pączki tak na mnie nie działają, ale faworkom nie mogę się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńFaworki smaży się rzadziej dlatego bardziej się na nie czeka :D
Usuńidealne
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAle smakowicie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńNigdy dość, dlatego muszę nadgonić temat, do smażenia, pa
OdpowiedzUsuńKoniecznie, już jutro tłusty czwartek :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, aż mam na nie ochotę! Pyszna inspiracja :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje i również pozdrawiam Cię cieplutko ;)
UsuńJa nie smażę chrustu, ale babci faworki pamiętam do dziś
OdpowiedzUsuńMi się czasem zdarzy usmażyć bo tęskni się za tym smakiem ;)
UsuńBardzo żałuję, że w tym roku nie zjadłam ani jednego :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, a takie pyszne są :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.