Rolada Piernikowa Z Masą Śmietankową

by - 12/15/2022 12:00:00 AM

Przepis na lekkie ciasto które nie jest zapychające i można za to zjeść więcej kawałków ;)






 
Składniki na jedną roladę na blaszkę od piekarnik
 
Biszkopt:
  • 5 jajek kl M osobno biała i żółtka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Masa:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko kl M
  • 1/4 szkl śmietany 18 %
  • 40 g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 200 ml mleka

    Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu

    Biszkopt


    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
    Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawa do piernika i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.


    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.


    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu biszkopt obieramy z wierzchniej skórki (z nieobranego będzie odpadała polewa!)

    Masa Śmietankowa


    4. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.
    5. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia masy, ale nie za mocno !


    Złożenie rolady


    6. Masę wykładamy na biszkopt tak aby koniec rolady pozostał pusty gdyż jak będziemy zawijać nadmiar masy sam się tam przemieści.
    Zawiniętą roladę chowamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.Wierzch polewamy czekoladą lub posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego ! 




Podobne Posty

18 comments

  1. Bardzo mi się podoba ta masa śmietanowa, super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! Żałuję, że nie zdążę go w tym roku przygotować, ale na pewno zapiszę sobie przepis, bo wygląda bardzo świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd rewelacyjnie :) pięknie zakręcona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, aż ślinka leci. Zapisuje przepis i jak nauczę się ładnie zawijać roladę to zrobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Nie jest tak trudno zwijać, trochę poćwiczysz i na pewno wyjdzie Ci piękna rolada :)

      Usuń
  5. Smakowicie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka rolada musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych