Rolada Piernikowa Z Masą Śmietankową
Przepis na lekkie ciasto które nie jest zapychające i można za to zjeść więcej kawałków ;)
Składniki na jedną roladę na blaszkę od piekarnik
- 5 jajek kl M osobno biała i żółtka
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko kl M
- 1/4 szkl śmietany 18 %
- 40 g masła
- 1/4 szkl cukru
- 200 ml mleka
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawa do piernika i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.
Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
Po ostygnięciu biszkopt obieramy z wierzchniej skórki (z nieobranego będzie odpadała polewa!)
Masa Śmietankowa
4. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.
5. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia masy, ale nie za mocno !
Złożenie rolady
6. Masę wykładamy na biszkopt tak aby koniec rolady pozostał pusty gdyż jak będziemy zawijać nadmiar masy sam się tam przemieści.
Zawiniętą roladę chowamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.Wierzch polewamy czekoladą lub posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego !
18 comments
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo mi się podoba ta masa śmietanowa, super przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńWspaniały przepis na piernik.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietne ciasto! Żałuję, że nie zdążę go w tym roku przygotować, ale na pewno zapiszę sobie przepis, bo wygląda bardzo świątecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńWygląd rewelacyjnie :) pięknie zakręcona :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda świetnie, aż ślinka leci. Zapisuje przepis i jak nauczę się ładnie zawijać roladę to zrobie
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Nie jest tak trudno zwijać, trochę poćwiczysz i na pewno wyjdzie Ci piękna rolada :)
UsuńSmakowicie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńtaka rolada musi być pyszna
OdpowiedzUsuńOj tak była pyszna :)
UsuńZ chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo była pyszna :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.