Pierniczki Twarogowe
Takie małe mięciutkie pierniczki na pewno przypadną wam do gustu, dodatek twarogu sprawia, że pierniki są długo miękkie.
Składniki na 2 blaszki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g twarogu tłustego
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szkl cukru
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto chowamy do lodówki na około1 godzinę lub do zamrażalki na 30-40 minut.
2. Po tym czasie wyjmujemy zagniatamy jeszcze raz (możemy podsypywać mąką) i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy w 180 stop przez 8-10 minut.
Wystudzone pierniczki dowolnie przyozdabiamy :)
Tutaj widać jak miękkie i pulchne wychodzą te pierniczki, plus mała wpadka na koniec ;)
12 comments
Śliczne :) nie znałam takiego przepisu na pierniczki :) w tytule posta mały błąd :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, a i dziękuje za zwrócenie uwagi ;)
UsuńPo raz pierwszy słyszę o cieście pierniczkowym na twarogu, ale widać, że są doskonałe:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ktoś wcześniej takie robił więc sobie coś takiego wymyśliłam, skoro twaróg sprawdzał mi się we wcześniejszych wypiekach to czemu nie w pierniczkach :D
UsuńChętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę Ci udanych wypieków :)
Usuńwidać że bardzo mięciutkie
OdpowiedzUsuńTak :D
UsuńŚliczne pierniczki 😍 piekłam już pierniczki z różnych przepisów ale twarogowe widzę pierwszy raz. Może kiedyś wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam bo są mięciutkie od razu :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Chętnie sprawdzę ten przepis. :) Na pewno nie będę czekać do świąt BN! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.