Pigwa Z Imbirem W Syropie
Idealny i zdrowy dodatek do jesiennej i zimowej herbaty ;)
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra wody
- 10 cm korzenia imbiru
1. Pigwę obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych następnie kroimy drobno (ja swoją pigwę tylko dokładnie wymyłam i pokroiłam na duże kawałki, ale Wam radzę zrobić małe kawałeczki)
2. Następnie obrałam imbir i pokroiłam na plasterki, zalałam całość woda i podgotowałam krótko.
Odsączyłam pigwę z imbirem na sicie, a do pozostałego płyny dodałam cukier i całość zagotowałam, następnie zalałam nią pigwę (można przełożyć ją do garnka tam zalać i tak pozostawić a po ostygnięciu schować do lodówki) i odstawiłam na 2 dni.
2. Po 2 dniach ponownie zlałam syrop, zagotowałam i znów zalałam pigwę i odstawiałam na 2 dni.
3. Po kolejnych dwóch dniach całość ponownie zagotowujemy razem z pigwą i przekładamy już do wyparzonych słoiczków.
Pasteryzujemy je przez około 15 minut.
Przechowuje w ciemnym i chłodnym mijescu.
ps. tak jak pisałam w przepisie radzę aby pigwę pokroić drobno, wtedy szybciej odda sam i stanie się bardziej szklista.
10 comments
Bardzo ciekawy przepis :) do tej pory próbowałam tylko nalewki z pigwy :)
OdpowiedzUsuńO ja nalewki bym chętnie spróbowała ^_^
Usuńchętnie bym napiła się herbatki z taką pigwą:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bym z radością Cię nią poczęstowała ^_^
Usuńidealne do rozgrzewającej, zimowej herbaty! super po spacerze!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
UsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuńDzięki ^_^
Usuńto na pewno super smakuje...
OdpowiedzUsuńTak, polecam serdecznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.