Czego nie robić podczas smażenia kurczaka i indyka? 5 najczęstszych błędów

by - 10/28/2022 12:00:00 AM

Mięsa drobiowe, zwłaszcza filety z kurczaka i indyka, są niezwykle zdrowe, bogate w białko i nie zwierają przy tym dużej ilości tłuszczu. Są dostępne wszędzie i stosunkowo niedrogie. Dodatkowo stanowią bardzo wdzięczny składnik dań, ponieważ pasują do wielu z nich i często stanowią ich podstawę, dzięki temu możemy przygotować różnorodne, zdrowe i smaczne posiłki, które nigdy nam się nie znudzą. Jednakże przez niewielką ilość wspomnianego wcześniej tłuszczu, mięso to bardzo łatwo się wysusza. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy jakich błędów powinniście unikać!




Pyszna i soczysta pierś z kurczaka i indyka

Filety z drobiu idealnie pasują na dania główne, jak i przekąski, np. w formie sałatki lub nuggetsów. Nie wymagają od nas poświęcenia dużego nakładu czasu i pracy, aby obrobić mięso – wystarczy odkroić chrząstki i błony – gotowe.

Samo przyprawienie tego mięsa nie jest trudne, ponieważ kurczak i indyk „lubią się” praktycznie z każdymi ziołami i przyprawami. To metoda obróbki stanowi dla nas największy problem. Co więc zrobić, aby nasze mięso było soczyste? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy przyrządzaniu tego mięsa.

Nie zwracamy uwagę na jakość mięsa

A to bardzo ważne. Warto patrzeć na pochodzenie mięsa, aby było z pewnego źródła i miało dobre warunki przechowywania. Wybierajcie świeże kawałki o jasnoróżowym, jednolitym kolorze – bez żadnych przebarwień. Oczywiście zwracajcie również uwagę na datę – świeże mięso jest bardziej soczyste – i zapach. Błony nie powinny być żółte – świadczą one o tym, że ptak rósł za szybko, przez co samo mięso może nie być smaczne, a tego również chcemy uniknąć.




Zapominamy o marynacie

Marynata zapewnia nie tylko walory smakowe, ale również - dzięki oliwie, którą użyjemy do jej przygotowania – dodatkowo natłuści nasze mięso, dzięki czemu nie wysuszy się na patelni. Nawet 10 minut marynowania wystarczy, aby poprawić walory smakowe piersi. Warto jednak poświęcić temu nieco więcej czasu, aby wszystkie smaki dokładnie przeszły nasze mięso.


Używamy złej patelni

Rozmiar i grubość dna, a także stopień uszkodzenia patelni, mają ogromne znaczenie przy smażeniu mięs – nie tylko z drobiu. Uszkodzona powłoka patelni powoduje przywieranie mięsa. Patelnie, które mają powłokę chroniącą przed przywieraniem oraz średnio grube dno, świetnie nadają się do smażenia cieńszych kawałków mięs lub tych pokrojonych w kostki. Patelnie z grubszym dnem sprawdzą się przy smażeniu w całości filetów z indyka czy kurczaka.

Ważny jest również rozmiar patelni – nie może być ona zbyt mała, ponieważ ciężej będzie nam osiągnąć pożądaną przez nas temperaturę oraz napotkamy trudności przy przekręcaniu mięsa. Dlatego jeżeli macie wybór – wybierzcie większą patelnię.

Źle dobieramy tłuszcz i niedostatecznie go rozgrzewamy

Musimy wybierać tłuszcze, które mają wysoki poziom topnienia, mówiąc potocznie – nie zaczną się szybko palić (i przy tym nie będą wydzielały szkodliwych substancji). Dodatkowo powinniśmy kierować się naszym zdrowiem i wybierać takie tłuszcze, które nam nie zaszkodzą. Dlatego najlepiej smażyć na oleju, smalcu oraz maśle klarowanym.

Pamiętajmy również o tym, aby dobrze rozgrzać na patelni wybrany przez nas tłuszcz. Jeżeli położymy mięso na nieodpowiednio rozgrzanym oleju, nie będzie miało ono możliwości „zamknąć się”, przez co wypuści wszystkie soki, które zapewniłyby nam soczystość filetu.

Alternatywną i zdrowszą formę obróbki stanowi pieczenie mięs. Zobacz jak i ile czasu piec kurczaka > https://akademiasmaku.pl/porada/ile-czasu-piec-kurczaka-a-ile-inne-miesa,670



Wymieniliśmy 5. głównych błędów popełnianych przez nas podczas smażenia drobiu. Warto jeszcze wspomnieć o tym, aby odpowiednio dobrać czas smażenia do wielkości naszego mięsa. Ponadto w trakcie smażenia nie powinniśmy zbyt często przekręcać mięsa, a przede wszystkim – nakłuwać go widelcem, ponieważ w ten sposób traci soki, które nadają mięsu soczystości.

Soczysta pierś z indyka z patelni

Już wiecie jakich błędów nie popełniać przy smażeniu kurczaka i indyka. Teraz jesteście gotowi na przygotowanie pysznego dania z tego mięsa. Przedstawiamy Wam szybki przepis na soczystą pierś z indyka. Zobacz jak ją przygotować:

  1. Opłucz i obrób 1 kg filetu z indyka.
  2. Zamarynuj marynatą z oliwy i szczyptą przyprawy do indyka, majeranku, tymianku, oregano, pieprzu cayenne, ostrą papryką w proszku, mielonym imbirem, granulowanym czosnkiem i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej dobrze olej, przełóż filet z indyka i zrumień z każdej strony na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez około 70 minut.
  4. Podawaj w plastrach z warzywami i ryżem.
Zobacz przepis na pieczoną pierś z indyka > https://akademiasmaku.pl/przepis/pieczona-piers-z-indyka,4563
Zbliżające się nieubłaganie Święta Bożego Narodzenia mogą być dobrym czasem, aby wypróbować nasze triki, by mięso pozostało soczyste i smaczne. Dlatego warto już teraz zapoznać się z naszymi przepisami!

Sprawdź od razu najlepsze przepisy na Boże Narodzenie > https://akademiasmaku.pl/przepisy/boze-narodzenie

* Artykuł sponsorowany

Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych