Może nie takie stuprocentowe bo u mnie z nadzieniem i odrobiną cukru pomarańczowego bo bez niego nie wyobrażam sobie takich ciast, ale co nie zmienia faktu że jest to super szybki przepis do wykonania i super prosty przepis, a ciasto wychodzi wilgotne i o pięknym kolorze ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
- 2 jajka kl L
- 65 ml oleju rzepakowego
- 115 g cukru (razem z pomarańczowym)
- 170 g marchwi (waga przed obraniem)
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki powinny mieć temp. pokojową
1. Olej, jajka, cukier i marchew obraną i pokrojoną w plasterki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.
2. Następnie masę przelewamy do miski i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników i od razu przelewamy do tortownicy której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i ewentualnie przekładamy dżem np. z marchewki i pomarańczy <-- klik
8 comments
jak dla mnie, genialny przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńPrzepiękny kolor i pięknie udekorowane ciasto. Cudowny wypiek jak zwykle Iwonko:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
Usuńlubię marchewkowe ciasta
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D
UsuńWspaniały wypiek! Już dawno chodzi za mną!
OdpowiedzUsuńDziękuje i naprawdę polecam to ciacho, jest super proste i super smaczne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.