Delikatna i pyszna rolada z bardzo smacznym nadzieniem bo kto nie kocha masy na sernik gotowany ;)
Składniki na jedną dużą roladę
Biszkopt:
Biszkopt:
- 5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- parę kropel esencji waniliowej
Masa serowa:
- 300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony
- 1/3 szkl cukru
- 60 g masła
- 2 jajka kl M
- 3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru
- 50 ml mleka
Dodatkowo
- dżem z czarnej porzeczki
- polewa czekoladowa i biała
Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.
Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
Masa Serowa
4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
6. Następnie roladę rozwijamy i smarujemy masą zostawiając wolne brzegi a na środek wykładamy pasek dżemu (nie jest to konieczne jeśli nie lubimy) zawijamy ciasno roladę, następnie polewamy polewami ( ja tym razem nie podam przepisu na polewy bo robiłam je na oko i kombinacje różne były bo brakło mi kakao do ciemnej polewy)
Roladę schładzamy w lodówce i w niej również ją przechowujemy. Smacznego !
16 comments
Cudowna rolada! Uwielbiam ten wypiek. Kilka lat temu miałam taką fazę, że co tydzień na weekend inną roladę wymyślałam;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, ja też uwielbiam rolady tylko za rzadko je piekę :)
UsuńDobry pomysł, lubię sernikowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIdealna 👍 a sernik gotowany uwielbiam pod każdą postacią ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i to tak jak ja, ta masę wszędzie bym dawała ;) :D
UsuńBardzo fajny pomysł na nadzienie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńOj nie jestem fanką takich rolad.
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo naprawdę jest warta uwagi ;)
UsuńWygląda świetnie. Nie pogardziłabym taką roladą
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńRoladę zwijamy na długość blaszki czy na szerokość
OdpowiedzUsuńJa zawsze zawijam zawsze w ten sposób aby rolada była długa, a nie gruba i krótka :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.