Rolada Biszkoptowa Z Serem Gotowanym

by - 5/06/2022 12:01:00 AM

Delikatna i pyszna rolada z bardzo smacznym nadzieniem bo kto nie kocha masy na sernik gotowany ;)





Składniki na jedną dużą roladę

Biszkopt:

  • 5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • parę kropel esencji waniliowej
Masa serowa:
  • 300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony
  • 1/3 szkl cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka kl M
  • 3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru
  • 50 ml mleka
Dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa i biała
Biszkopt

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo.

Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut. 
Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał !
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.

Masa Serowa

4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
6. Następnie roladę rozwijamy i smarujemy masą zostawiając wolne brzegi a na środek wykładamy pasek dżemu (nie jest to konieczne jeśli nie lubimy) zawijamy ciasno roladę, następnie polewamy polewami ( ja tym razem nie podam przepisu na polewy bo robiłam je na oko i kombinacje różne były bo brakło mi kakao do ciemnej polewy) 
Roladę schładzamy w lodówce i w niej również ją przechowujemy. Smacznego !



Podobne Posty

16 comments

  1. Cudowna rolada! Uwielbiam ten wypiek. Kilka lat temu miałam taką fazę, że co tydzień na weekend inną roladę wymyślałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie, ja też uwielbiam rolady tylko za rzadko je piekę :)

      Usuń
  2. Dobry pomysł, lubię sernikowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna 👍 a sernik gotowany uwielbiam pod każdą postacią ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie i to tak jak ja, ta masę wszędzie bym dawała ;) :D

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł na nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie. Nie pogardziłabym taką roladą

    OdpowiedzUsuń
  6. Roladę zwijamy na długość blaszki czy na szerokość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze zawijam zawsze w ten sposób aby rolada była długa, a nie gruba i krótka :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych