Kluski Z Kapustą I Pieczarkami
Kluski i kluseczki to chyba ostatnia taka pora na te wytrawne bo potem to już tylko z truskawkami, czy śliwkami które są równie pyszne, ale ja jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :)
Składniki na obiad dla 3 osób
Ciasto:
Ciasto:
- około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 całe jajko
- 200-300 g maki ziemniaczanej
Farsz:
- około 150 g kapusty kiszonej
- 200-250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 sparzona i zeszklona cebula
- olej do przesmażenia kapusty
- woda do podlewania
- sól, pieprz do smaku
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Na olej dajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki.
4. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce.
5. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak.
Gotową mieszamy z pieczarkami i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
7. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
8. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
8. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
14 comments
Ale smakowicie wyglądają te kluseczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńBardzo apetyczne :) strasznie dawno nie jadłam takich klusek :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuje :)
Usuńnie znałam tej potrawy, super przepis!
OdpowiedzUsuńO to mnie zdziwiłaś, myślałam że takie kluski to wszyscy znają :)
UsuńSuper! Zdecydowanie wolę niż z mięsem!
OdpowiedzUsuńNo i fajnie :) Dziękuje :D
UsuńJa kluski lubię pod każdą postacią :) Mniam!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie robiłam klusek, z mięsem tylko. Ale bardzo podoba mi się taka opcja:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, na pewno posmakują :)
Usuńbardzo fajne kluseczki
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.