Warstwowe Ciasto Na Białkach Z Serem Gotowanym I Dżemem
Ciasto na białkach ma to do siebie, że jest lekkie, nie zapychające i przyjemnie się je zjada, a z dodatkami staje się pysznym deserem do popołudniowej kawki ;)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Ciasto:
- 4 białka (170 g)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Masa z twarogu:
- 600 g twarogu np. "Mój Ulubiony"
- 100 g masła
- 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 1 jajko kl M
- 100 ml mleka
Polewa czekoladowa:
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady deserowej
- 15 g masła
- 4 łyżeczki śmietany 30 %
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- kilkanaście ciemnych herbatników na dwa przełożenia
- wiórki kokosowe
Masa z twarogu
1. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
2. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
4. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, krem oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
Następnie wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-30 minut do suchego patyczka.
Polewa Czekoladowa
5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu
Złożenie ciasta
6. Biszkopt z białek przekrawamy na dwa blaty (jeśli wyrósł Wam wysoki to można na trzy blaty, zużyjecie wtedy mniej herbatników)
Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy serowej i przykrywamy warstwą herbatników, na nich rozsmarowujemy trochę dżemu, następnie znów masa i herbatniki i dżem i na koniec ostatnia porcja masy i blat ciasta.
Ciasto polewamy na koniec czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !
ps. na zdjęciu nie widać że są trzy warstwy, niestety tak mi się ukroiło, a nie miałam już potem możliwości ukrojenia innego kawałka.
11 comments
Ależ super ciasto! mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńO widzisz! Muszę zrobić jakiś sernik gotowany z owocami!
OdpowiedzUsuńO tak, na pewno będzie pyszny :)
UsuńDo kawki idealne 😊
OdpowiedzUsuńTak, idealne :D
Usuńporywam do kawy bo to fajne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje i częstuj się :D
UsuńOd razu mówię odgapię pomysł na ciasto;). A ciasto szalenie mi się podoba, serniczek gotowany z dżemem, super pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i w razie czego udanego wypieku Ci życzę :)
UsuńWow! Świetne połaczenie smaków!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.