Warstwowe Ciasto Na Białkach Z Serem Gotowanym I Dżemem

by - 5/20/2022 12:01:00 AM

Ciasto na białkach ma to do siebie, że jest lekkie, nie zapychające i przyjemnie się je zjada, a z dodatkami staje się pysznym deserem do popołudniowej kawki ;)





Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

Ciasto:
  • 4 białka (170 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
Masa z twarogu:
  • 600 g twarogu np. "Mój Ulubiony"
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 jajko kl M
  • 100 ml mleka
Polewa czekoladowa:
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady deserowej
  • 15 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany 30 %

Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • kilkanaście ciemnych herbatników na dwa przełożenia
  • wiórki kokosowe

Masa z twarogu


1. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
2. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

Ciasto

3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
4. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, krem oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
Następnie wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.

Pieczemy w 180 stop przez około 20-30 minut do suchego patyczka.

Polewa Czekoladowa

5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu

Złożenie ciasta

6. Biszkopt z białek przekrawamy na dwa blaty (jeśli wyrósł Wam wysoki to można na trzy blaty, zużyjecie wtedy mniej herbatników)
Pierwszy blat smarujemy 1/3 masy serowej i przykrywamy warstwą herbatników, na nich rozsmarowujemy trochę dżemu, następnie znów masa i herbatniki i dżem i na koniec ostatnia porcja masy i blat ciasta.
Ciasto polewamy na koniec czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. 
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !

ps. na zdjęciu nie widać że są trzy warstwy, niestety tak mi się ukroiło, a nie miałam już potem możliwości ukrojenia innego kawałka.




Podobne Posty

11 comments

  1. Ależ super ciasto! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz! Muszę zrobić jakiś sernik gotowany z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam do kawy bo to fajne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu mówię odgapię pomysł na ciasto;). A ciasto szalenie mi się podoba, serniczek gotowany z dżemem, super pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie i w razie czego udanego wypieku Ci życzę :)

      Usuń
  5. Wow! Świetne połaczenie smaków!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych