Prosty obiadek, który na pewno Wam posmakuje a w dodatku nie wymaga długiego stania w kuchni ;)
Składniki na 2 osoby:
- 1 mały filet z piersi kurczaka lub indyka pokrojony w kostkę lub paski
- 1/2 marchewki pokrojonej w półplasterki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl bulionu drobiowego
- 1/3 szkl śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła
- kawałek pora pokrojonego w półplasterki lub kostkę
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, czosnek mielony
- 1 łyżka posiekanego koperku
1. Pokrojony filet z piersi kurczaka obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, czosnek) a następnie obtaczamy w mące.
2. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim filet, następnie do fileta dodajemy posiekany czosnek, por, oraz marchewkę i chwilę całość przesmażamy, a następnie wlewamy bulion, całość zagotowujemy i przykrywamy pokrywką na 10 minut.
3. W śmietance mieszamy mąki i dodajemy do patelni.
4. Dodajemy także część posiekanego koperku i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy resztę koperku.
Podajemy np. z ziemniaczkami. Smacznego !!
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
14 comments
Uwielbiam te danie. Szczególnie jak jest świeży koper.
OdpowiedzUsuńTak, świeży koper można powiedzieć jest tutaj niezbędny, ale i z mrożonym czy suszonym się uda tylko smak będzie troszkę inny ;)
Usuńna pewno wypróbuję to danie:)
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńBardzo lubię takie lekkie dania i chyba zrobię takiego kurczaka na weekend!
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie Ci smakować :D
UsuńMniam! Kilka podstawowych składników a jaki pyszny obiadek zaserwowałaś Kochana:)
OdpowiedzUsuńKombinowałam, myślałam co na obiad, a okazało się że rozwiązanie było takie proste i smaczne :)
UsuńPysznie i zdrowo a przy tym szybko ;) same zalety :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, dziękuje :-)
Usuńbardzo fajne danie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo pyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie ;-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.