Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką

by - 4/14/2022 12:01:00 AM

Udało mi się przygotować ostatni przepis przed świętami na pyszne, lekkie ciasto, które na pewno posmakuje większości osób :)

Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :)







Składniki na blaszkę 17 x 17 cm

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
Masa sernikowa:
  • 350 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony
  • 1/2 szkl cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka kl M
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru
Dodatkowo:
  • 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej
  • 200 ml wody
  • dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki

Biszkopt

1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym !
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
2. Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa serowa nie będzie się trzymać!

Masa serowa

3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
5. Dzielimy masę na dwie części.
Dolny blat smarujemy grubo wybranym dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy,
przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę.


6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę.
Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto.
Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego !


Podobne Posty

16 comments

  1. Oh das sieht lecker aus!
    Liebe Grüße zu dir
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  2. O jacie! Ale cudne ciasto, biorę całą porcję;)
    Iwonko dla Ciebie również wszystkiego dobrego na święta!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i Dziękuje Ci ślicznie za życzenia :*:*

      Usuń
  3. Jak pięknie wygląda to ciasto, prawdziwa pychotka :) wszystkiego dobrego, Wesołych i zdrowych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :) lubię serniki gotowane w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych