Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką
Udało mi się przygotować ostatni przepis przed świętami na pyszne, lekkie ciasto, które na pewno posmakuje większości osób :)
Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :)
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
Masa sernikowa:
- 350 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony
- 1/2 szkl cukru
- 60 g masła
- 2 jajka kl M
- 50 ml mleka
- 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru
Dodatkowo:
- 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej
- 200 ml wody
- dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym !
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
2. Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa serowa nie będzie się trzymać!
Masa serowa
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
5. Dzielimy masę na dwie części.
Dolny blat smarujemy grubo wybranym dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy,
przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę.
6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę.
Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto.
Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego !
16 comments
Oh das sieht lecker aus!
OdpowiedzUsuńLiebe Grüße zu dir
Christine
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńO jacie! Ale cudne ciasto, biorę całą porcję;)
OdpowiedzUsuńIwonko dla Ciebie również wszystkiego dobrego na święta!:)
Dziękuje i Dziękuje Ci ślicznie za życzenia :*:*
UsuńJak pięknie wygląda to ciasto, prawdziwa pychotka :) wszystkiego dobrego, Wesołych i zdrowych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńŚliczny, taki wiosenny!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
UsuńCiasto zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, było pyszne :)
Usuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWygląda przepysznie :) lubię serniki gotowane w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :-)
Usuńapetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.