Ekspresowa Babka Kajmakowa Łyżką Mieszana
To ciasto miało pojawić się wczoraj, ale jest tak proste i szybkie, że nawet to moje spóźnienie o jeden dzień mu nie zaszkodzi bo robi się je w mig ;)
Składniki na foremkę 25 x 10 cm
- 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml)
- 1 jajko kl M
- 3 łyżki kajmaku
- 6 łyżek oleju
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dla podbicia smaku 2 czubate łyżeczki cappuccino karmelowego
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką, trzepaczką lub jeśli ktoś czuje taką potrzebę mikserem tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w 180 stop. przez około 45 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
Po ostygnięciu ciasta polewamy je polewą, ja użyłam gotowej polewy o smaku karmelowym oraz dodatkowo przełożyłam kwaskowatym dżemem.
18 comments
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTakie najlepsze. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybkie i smaczne :)
UsuńSzybkie, proste i znakomite ciasto. Teraz takie pomysły są w cenie, bo szkoda stać przed piekarnikiem długo gdy piękna pogoda za oknem:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zgadzam się, teraz będą prym wiodły takie szybkie przepisy :)
UsuńTaka babka to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńTak, była :)
UsuńŚwietne są takie ciasta bez użycia miksera. A karmelową babeczkę na święta robiłam
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrzepis idealny :) mało wysiłku i świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńProste przepisy najlepsze i jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo prawda i dziękuje :)
UsuńSzybko a jak smacznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńBabki to moja słabość. Takiej jeszcze nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńCzasami jak zostanie kajmak to polecam upiec sobie taką babeczkę :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.