Trójsmakowy Miodownik
Najlepszymi ciastami na święta są dla mnie warstwowce, różne smaki, struktury, słodkości często przełamane kwaskową warstwą. Uwielbiam takie ciasta i co roku przygotowuje inną wersję.
W tym roku trójsmakowy miodownik z dużą ilością kajmaku na wierzchu, coś pysznego mówię Wam ;)
Idealne na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, na urodziny czy spotkanie rodzinne tez będzie pasować, troszkę pracy przy nim ale ile smaku to tylko sami możecie się dowiedzieć jak go upieczecie ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto na 3 blaty:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 i 3/4 łyżki śmietany 18 %
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao do ciemnego blatu
Masa sernikowa:
- 300 g twarogu np. Mój Ulubiony
- 70 g masła
- 1 jajko kl M
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 opakowania budyniu w proszku
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 ml mleka
Masa pomarańczowa:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 1/2 opakowania budyniu w proszku
- 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1/2 puszki mandarynek w syropie
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- orzechy włoskie
Przygotowanie i pieczenie blatów
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
Po upieczeniu odczekujemy chwilę z zdjęciem blatów bo mogą się połamać !
Po upieczeniu odczekujemy chwilę z zdjęciem blatów bo mogą się połamać !
Masa sernikowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
3. Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Następnie dajemy na dno blaszki dajemy z papierem do pieczenia pierwszy blat jasny i na niego wykładamy jeszcze ciepłą masę sernikową, przykrywamy ciemnym blatem.
Masa pomarańczowa
5. Na soku gotujemy budyń, gdy wyłączymy gaz wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie dodajemy mandarynki bez zalewy.
Jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciemny blat ciasta i przykrywamy ostatnim blatem.
6. Na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy go spora ilością orzechów włoskich.
Ciasto owijamy folia i odstawiamy do ostygnięcia mas, a następnie przechowujemy w lodówce.
Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień. Smacznego !
16 comments
Wspaniale się prezentuje kochana. Pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńPyszne ciasto. Miodownik idealny na świąteczny stół. :)
OdpowiedzUsuńDziekujee :D
UsuńMoja mama bardzo lubi ciasta z miodem. Przekażę jej przepis
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieje że przepis się jej spodoba :-)
UsuńDoskonałe ciasto na Święta 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, dziękuje : )
UsuńMiodownik to ulubione ciasto mojego syna. W takiej formie jeszcze nigdy go nie robiłam, ale bardzo chętnie spróbuję, bo wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńJa co roku muszę mieć miodownik, jest dla nas po prostu przepyszny :) Życzę udanego wypieku w takim razie :)
UsuńO rany! Ale cudo! Chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńTo ciasto wyszło mi twarde i myślałem, że coś nie tak zrobiłem... Dopiero na drugi dzień stało się miękkie, a trzeciego dnia poezja po prostu! Musi swoje odstać. :) Zapraszam do mnie na ciasta warzywne https://zdrowomaniak.pl/ i dziękuję za ten przepis!!!
OdpowiedzUsuńTo prawda miodownik musi odstać aby zmięknąć :) Dziękuje za wypróbowanie przepisu i z miłą chęcią zajrzę do ciebie na ciasta warzywne ;)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.