Pierniczki Z Dodatkiem Mleka W Proszku (dojrzewające)

by - 12/15/2021 12:00:00 AM

Na takie pierniczki jeszcze jest pora, spokojnie zmiękną do świąt, mogą długo być przechowywane w szczelnym pojemniku bez nadzienia i polewy.
Mleko w proszku nadaje im bardzo przyjemnego, mlecznego posmaku, polecam Wam wypróbować taki przepis na pierniczki ;)

Inne przepisy na pierniczki znajdziecie pod etykietą: Pierniki







Składniki na 2 blaszki:

  • 1 szkl mleka w proszku
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 160 g masła
  • 1/2 szkl miodu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko kl M

1. Masło, cukier i miód roztapiamy w garnuszku i lekko studzimy.
2. Mąkę, mleko w proszku, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko umieszczamy w misce, dolewamy roztopione masło z miodem i cukrem i zagniatamy ciasto. ciasto może wydawać się trochę luźne, ale tak ma być.
Ciasto chowamy do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażalki na 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy zagniatamy jeszcze raz (możemy podsypywać mąką) i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka.

Pieczemy w 180 stop przez 7-10 minut.

Wystudzone pierniki dowolnie przyozdabiamy :)






Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych