Pierniczki Z Dodatkiem Mleka W Proszku (dojrzewające)
Na takie pierniczki jeszcze jest pora, spokojnie zmiękną do świąt, mogą długo być przechowywane w szczelnym pojemniku bez nadzienia i polewy.
Składniki na 2 blaszki:
Mleko w proszku nadaje im bardzo przyjemnego, mlecznego posmaku, polecam Wam wypróbować taki przepis na pierniczki ;)
Inne przepisy na pierniczki znajdziecie pod etykietą: Pierniki
Składniki na 2 blaszki:
- 1 szkl mleka w proszku
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 160 g masła
- 1/2 szkl miodu
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko kl M
1. Masło, cukier i miód roztapiamy w garnuszku i lekko studzimy.
2. Mąkę, mleko w proszku, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko umieszczamy w misce, dolewamy roztopione masło z miodem i cukrem i zagniatamy ciasto. ciasto może wydawać się trochę luźne, ale tak ma być.
Ciasto chowamy do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażalki na 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy zagniatamy jeszcze raz (możemy podsypywać mąką) i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy w 180 stop przez 7-10 minut.
Wystudzone pierniki dowolnie przyozdabiamy :)
8 comments
Doskonała pora na takie pierniczki. Ślicznie ozdobione. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńPrześliczne są,zwłaszcza ten misio:) I fajny pomysł na wykorzystanie mleka w proszku.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ^_^
UsuńUwielbiam wszystko co z mlekiem w proszku ❤ pierniczki piękne 😊
OdpowiedzUsuńJa tez i dziękuje ślicznie :D
UsuńPiękne są :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.