Pierniczki Lebkuchen
Pyszne, z cytrusowa nutą, od razu miękkie i gotowe do jedzenia, a gdy poleżą będą jeszcze smaczniejsze, o ile poleżą do świąt ;)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 100 ml miodu
- 50 g masła
- skórka otarta z połówki cytryny lub pomarańczy
Lukier :
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
1. Suche składniki mieszamy osobno.
2. W rondelku roztapiamy miód z masłem, następnie jeszcze ciepłą zalewamy suche składniki.
Zagniatamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
3. Po schłodzeniu jeszcze raz zagniatamy, rwiemy kawałki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, lekko spłaszczając.
Pieczemy 180 stop przez 12 minut.
Po upieczeniu nie zdejmujemy ich od razu z blaszki, odczekujemy z 3-4 minuty.
Wystudzone lukrujemy.
Pierniczki przechowujemy w puszce, możemy je wcześniej upiec gdyż z czasem będą coraz smaczniejsze.
10 comments
Podkradam kilka, uwielbiam pierniczki!
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :D
UsuńSuper! I ja mam w planach piec te pierniczki z córką na święta :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, na pewno będą Wam smakować:)
UsuńZ cytrusową nutą brzmi pysznie. :))
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do upieczenia :D
UsuńBardzo lubię miękkie pierniczki, raz je robiłam, ale to było dawno
OdpowiedzUsuńTe miękkie to też nam najbardziej smakują :D
UsuńPrezentują się obłędnie i jeszcze tak łatwa receptura w przygotowaniu - te pierniczki muszą się znaleźć na moim świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, życzę udanych wypieków :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.