Piernik Na Kwaśnej Śmietanie
Piernik na świątecznym stole u nas musi się pojawić, ale co roku staram się wypróbować inny przepis na niego. Tym razem jest z dodatkiem kwaśnej śmietany i zaliczam przepis do udanych gdyż bardzo nam smakował.
Składniki na 1 keksówkę 25 x 12:
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 60 g masła/margaryny
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 opakowania przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat )
- 6 łyżek mleka
- 1/2 szkl śmietany kwaśnej 18 %
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona)
dodatkowo:
- 130 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady deserowej albo mlecznej
- lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej
1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo.
Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h.
W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min.
Gotowy piernik przekrajemy na dwie lub jedna cześć i przekładamy powidłami.
4. Następnie śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego !
Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej.
Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki.
12 comments
Na śmietanie chyba jeszcze nie robiłam piernika , ale lubię gdy jest przełożony powidłami. Fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, powidła w pierniku muszą być koniecznie :D
UsuńVielen Dank für dieses leckere Rezept!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietny piernik, szybki i prosty, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, i dziękuje :D
UsuńWidać, że pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNigdy chyba nie próbowałam piernika na śmietanie. Przepis wygląda bardzo ciekawie i co najważniejsze jest prosty. Bardzo chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuje za komentarz :D
UsuńTaki piernik to musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńBył, był dziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.