Ciasto Wuzetka Z Kwaśną Śmietaną

by - 9/03/2021 12:00:00 AM

Znane i jakże lubiane ciasto które już raz pojawiło się na moim blogu i to w samych jego początkach w postaci tortu <--klik, a teraz pora na klasyczna kostkę która tym razem nie składa się "z samej bitej śmietany" ale również z kwaśnej śmietany i to jest ten smaczek który sprawia że ciasto staje się wyjątkowo smaczne, spróbujcie tylko z dobra kwaśną śmietaną! ;)







Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

ciasto:
  • 3 jajka kl L
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szkl cukru
masa śmietanowa:
  • 170 ml dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej (polecam Mleczną Manufakturę)
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
polewa czekoladowa:
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady deserowej
  • 15 g masła
  • 4 łyżeczki śmietany 30 %
dodatkowo:
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • 100 ml śmietanki 30 %
Ciasto

1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, olejem i kakao. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym !
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy czekolada nie będzie się trzymać biszkoptu.

Masa

2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
3. Śmietankę słodką ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i cukier puder, krótko mieszamy lub miksujemy na najwolniejszych obrotach.
4. Żelatynę podgrzewamy i mieszamy z dwoma łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy do masy i miksujemy (hartowanie ciepłej żelatyny zapobiega grudkowaniu się jej)
5. Dół biszkoptu smarujemy dżemem, na to wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Chowamy do lodówki.

Polewa czekoladowa

6. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gotową polewę wylewamy na ciasto
7. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy kleksy na górze każdego ciastka. Smacznego !

Podobne Posty

8 komentarze

  1. Taki prosty przepis a nigdy samemu nie zrobiłem, zawsze kupuję i wiem, że są pyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest prosty, może pora zrobić samemu ;) Dziękuje za komentarz ;)

      Usuń
  2. ciasto koniecznie do zrobienia i to w niedługim czasie, własnie taką wuztkę pamiętam z kwaśną śmietaną i dla mnie jest najlepsza.

    p.s a śmietana o której piszesz tez najlepsza ja zawsze wyjadam ją łyżeczką ze słoika ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta śmietana jest mega pyszna no i wuzetka rewelacyjna wychodzi na niej ;)

      Usuń
  3. Idealna ❤ aż ślinka cieknie 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych