Ciasto Wuzetka Z Kwaśną Śmietaną
Znane i jakże lubiane ciasto które już raz pojawiło się na moim blogu i to w samych jego początkach w postaci tortu <--klik, a teraz pora na klasyczna kostkę która tym razem nie składa się "z samej bitej śmietany" ale również z kwaśnej śmietany i to jest ten smaczek który sprawia że ciasto staje się wyjątkowo smaczne, spróbujcie tylko z dobra kwaśną śmietaną! ;)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
ciasto:
- 3 jajka kl L
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szkl cukru
masa śmietanowa:
- 170 ml dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej (polecam Mleczną Manufakturę)
- 150 ml śmietanki 30 %
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
polewa czekoladowa:
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady deserowej
- 15 g masła
- 4 łyżeczki śmietany 30 %
dodatkowo:
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
- 100 ml śmietanki 30 %
Ciasto
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, olejem i kakao. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym !
Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy czekolada nie będzie się trzymać biszkoptu.
Masa
2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
3. Śmietankę słodką ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i cukier puder, krótko mieszamy lub miksujemy na najwolniejszych obrotach.
4. Żelatynę podgrzewamy i mieszamy z dwoma łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy do masy i miksujemy (hartowanie ciepłej żelatyny zapobiega grudkowaniu się jej)
5. Dół biszkoptu smarujemy dżemem, na to wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Chowamy do lodówki.
Polewa czekoladowa
6. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gotową polewę wylewamy na ciasto
7. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy kleksy na górze każdego ciastka. Smacznego !
8 comments
Taki prosty przepis a nigdy samemu nie zrobiłem, zawsze kupuję i wiem, że są pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, może pora zrobić samemu ;) Dziękuje za komentarz ;)
Usuńciasto koniecznie do zrobienia i to w niedługim czasie, własnie taką wuztkę pamiętam z kwaśną śmietaną i dla mnie jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńp.s a śmietana o której piszesz tez najlepsza ja zawsze wyjadam ją łyżeczką ze słoika ;))))
Tak, ta śmietana jest mega pyszna no i wuzetka rewelacyjna wychodzi na niej ;)
UsuńIdealna ❤ aż ślinka cieknie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńWygląda MEGA ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.