Przepis ten spostrzegłam na jednym z moich ulubionych blogów.
Wersja wuzetki jako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce.
Składniki:
biszkopt:
masa śmietanowa:
dodatkowo:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach.
2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu pod koniec dodając cukier puder. Teraz hartujemy naszą żelatynę - wkładamy 2 łyżki do szklanki w której mamy naszą żelatynę i mieszamy do połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewamy do śmietany i miksujemy już bardzo krotko.
3. Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolna część smarujemy dżemem i wykładamy na to naszą śmietanę ( pamiętając aby zostawić sobie z około 4-5 łyżek do kleksów na górę ciasta !) Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki.
4. Podgrzewamy śmietanę z połamana na kostki czekoladą starając się nie doprowadzić do wrzenia ! Czekamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie taka przestudzona polewą oblewamy nasze ciacho ;) Odstawiamy na chwile do lodówki aby czekolada lekko zastygła, następnie już na sam koniec robimy kleksy z reszty bitej śmietanki która nam została oraz układamy wisienki, które dopełnią całość tworząc piękny wuzetkowy torcik :)
Smacznego !!!
Wersja wuzetki jako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce.
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szkl mąki tortowej
- większe pół szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany 30 %
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
- 3 duże łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni
- wiśnie z nalewki
- 200 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30%
- ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 min w 190 stopniach.
2. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy na chwile do lekkiego przestudzenia. Następnie schłodzona śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu pod koniec dodając cukier puder. Teraz hartujemy naszą żelatynę - wkładamy 2 łyżki do szklanki w której mamy naszą żelatynę i mieszamy do połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewamy do śmietany i miksujemy już bardzo krotko.
3. Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolna część smarujemy dżemem i wykładamy na to naszą śmietanę ( pamiętając aby zostawić sobie z około 4-5 łyżek do kleksów na górę ciasta !) Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki.
4. Podgrzewamy śmietanę z połamana na kostki czekoladą starając się nie doprowadzić do wrzenia ! Czekamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie taka przestudzona polewą oblewamy nasze ciacho ;) Odstawiamy na chwile do lodówki aby czekolada lekko zastygła, następnie już na sam koniec robimy kleksy z reszty bitej śmietanki która nam została oraz układamy wisienki, które dopełnią całość tworząc piękny wuzetkowy torcik :)
Smacznego !!!
4 comments
Bardzo ładnie się prezentuje. Aczkolwiek ja torty i ciasta z masami robię baaaardzo rzadko ;-) Preferuję różne tarty, ciasta kruche. Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńJa z tortami za pan brat też nie jestem ;) ale ten jest wyjątkowy więc musiałam go upiec :)
UsuńCzy 1,5 łyżki żelatyny to nie jest za dużo, czy nie aby miało być łyżeczki?
OdpowiedzUsuńNie, to jest odpowiednia ilość na 0,5 litra śmietanki :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.