Bułki Szwedki
Domowe bułki nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego od zjedzenia takiej jeszcze ciepłej bułeczki z masełkiem, a przygotowanie takich bułek jest naprawdę proste, spróbujcie...;)
Składniki na około 12 bułek
zaczyn:
- 20 g drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko kl L (1 łyżeczka jajka ująć do posmarowania bułek)
- 60 g masła roztopionego
- 1-2 łyżki mleka do posmarowania bułek
- sezam na wierzch bułeczek
1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy obie mąki, sól oraz jajko (pamiętając co ujęciu odrobiny do posmarowania).
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) tworzymy długi wałek i odkrawamy około 12 części (nie formujemy ich bardzo, raczej zostawiamy je takie jakie odkroiliśmy) na środku robimy przedziałek i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia na około 20 minut.
4. Przed pieczeniem ujęte jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułki, a następnie posypujemy sezamem (mi brakło sezamu więc tylko dwie bułki się załapały na niego)
Podrośnięte bułeczki pieczemy w 200 stop przez około 12-15 minut.
8 comments
Własnoręcznie upieczone bułeczki to coś, co chciałabym kiedyś zrobić :D na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i będę czekać na komentarz czy smakowały ;) Pozdrawiam :)
UsuńTrochę jak poznańskie, wyglądają apetycznie, daję najwyższą notę. ;)
OdpowiedzUsuńTrochę tak, ale w smaku i konsystencji zupełnie inne ;)
UsuńNie ma jak domowe bułeczki, smaczne i własne. Uwielbiam zapach wypiekanego pieczywa. <3
OdpowiedzUsuńTak, zapach takiego pieczywa jest cudowny :)
Usuńfajne bułeczki
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.