Jednogarnkowy Gulasz Drobiowo Wieprzowy Z Pieczarkami I Makaronem
Super danie nawet na lato, a zima będzie przyjemnie rozgrzewać. Jak w tytule będzie to danie jednogarnkowe, ja niestety nie mam takiego garnka w którym mogła bym przesmażać i od razu gotować produkty dlatego musiałam użyć małej patelni ;)
Danie wychodzi syte i bardzo smaczne.
Składniki na 2-3 osoby
- 3 szkl wody
- 1 mała pierś z kurczaka lub pół dużej
- 200 g mięsa z szynki
- 1 mała marchewka pokrojona w pół plasterki
- 1/2 główki papryki np. czerwonej
- 1/2 główki cebuli
- 2 ząbki czosnku nieduże
- 150 g pieczarek
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonych warzyw
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 garście makaronu świderki i makaronu rurki
- 1 łyżka mąki pszennej do pieczarek i obtoczenia mięsa
- pieprz, sól, papryka słodka i wędzona oraz przyprawa do gulaszu węgierskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej lub masło klarowane do smażenia
1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę, obtoczone w przyprawach i mące (w 1/2 łyżki w mąki ). Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę i paprykę.
3. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy.
Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu.
4. Następnie kromy pieczarki w grubsze plasterki lub na ćwiartki, przesmażamy na maśle lub oleju wraz z czosnkiem następnie przekładamy do gotującego się mięsa.
Całość gotujemy około 1 godziny lub więcej, do czasu kiedy mięso i makaron zmiękną.
5. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy makaron.
6. Pod koniec gotowania możemy dodać 2 łyżeczki konc. pomidorowego oraz jeszcze doprawić.
13 comments
apetyczne danie, bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :)
UsuńPyszny obiadek kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńDania jednogarnkowe to coś dla mnie i takie smaki również. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje za komentarz :)
UsuńNa pewno pysznie, wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie prezentuje się na talerzu,podane jak na egzamin zawodowy w gastronomiku, oczywiście na szóstkę ;)
OdpowiedzUsuńHehe... dziękuje ;) :D
UsuńBardzo lubię takie dania, gulasze moja rodzina uwielbia, bo można szybko odgrzać na drugi dzień....
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo dobre danie i do odgrzewania i na wyjazd na przykład ;)
UsuńWspaniały obiad :) Idealny na zimny i deszczowy dzień :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.