Jednogarnkowy Gulasz Drobiowo Wieprzowy Z Pieczarkami I Makaronem

by - 8/04/2021 12:00:00 AM

Super danie nawet na lato, a zima będzie przyjemnie rozgrzewać. Jak w tytule będzie to danie jednogarnkowe, ja niestety nie mam takiego garnka w którym mogła bym przesmażać i od razu gotować produkty dlatego musiałam użyć małej patelni ;)
Danie wychodzi syte i bardzo smaczne.








Składniki na 2-3 osoby

  • 3 szkl wody
  • 1 mała pierś z kurczaka lub pół dużej
  • 200 g mięsa z szynki
  • 1 mała marchewka pokrojona w pół plasterki
  • 1/2 główki papryki np. czerwonej
  • 1/2 główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku nieduże 
  • 150 g pieczarek
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonych warzyw
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 garście makaronu świderki i makaronu rurki
  • 1 łyżka mąki pszennej do pieczarek i obtoczenia mięsa
  • pieprz, sól, papryka słodka i wędzona oraz przyprawa do gulaszu węgierskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej lub masło klarowane do smażenia


1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę, obtoczone w przyprawach i mące (w 1/2 łyżki w mąki ). Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę i paprykę.
3. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. 
Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu. 
4. Następnie kromy pieczarki w grubsze plasterki lub na ćwiartki, przesmażamy na maśle lub oleju wraz z czosnkiem następnie przekładamy do gotującego się mięsa.

Całość gotujemy około 1 godziny lub więcej, do czasu kiedy mięso i makaron zmiękną.

5. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy makaron.
6. Pod koniec gotowania możemy dodać 2 łyżeczki konc. pomidorowego oraz jeszcze doprawić.

Podobne Posty

13 comments

  1. apetyczne danie, bardzo takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Dania jednogarnkowe to coś dla mnie i takie smaki również. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pysznie, wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu,podane jak na egzamin zawodowy w gastronomiku, oczywiście na szóstkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie dania, gulasze moja rodzina uwielbia, bo można szybko odgrzać na drugi dzień....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bardzo dobre danie i do odgrzewania i na wyjazd na przykład ;)

      Usuń
  6. Wspaniały obiad :) Idealny na zimny i deszczowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych