Herbatnikowe Ciasto Na Zimno
Bardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia.
Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką;) natomiast jasna masa to budyń waniliowy.
Składniki na blaszkę 18 x 18 cm
masa ciemna:
- 2 szkl mleka w proszku
- 3/4 szkl mleka 3,2 %
- około 40 g masła
- 3/4 szkl cukru (u mnie pół na pół brązowy z białym)
- pół szkl wiórków kokosowych zblendowanych/zmiksowanych na drobno
- pół szkl słonecznika zblendowanych/zmiksowanych na drobno
- 2 duże łyżki kakao
- aromat waniliowy
masa z budyniu:
- 250 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 25 g masła
dodatkowo:
- herbatniki około 40-50 sztuk
- około 1/3 szkl wódki (niekonieczne)
Masa ciemna
1. W garnku z wyższym rantem podgrzewamy mleko zwykłe razem z cukrem i masłem, następnie wsypujemy mleko w proszku, wiórki ,słonecznik, kakao i aromat waniliowy, całość miksujemy aby nie było grudek i gotujemy do zgęstnienia coś około 10-15 minut.
2. Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę herbatników które wcześniej możemy ale nie musimy ! zamoczyć w wódce ale tylko z jednej strony (ciastka pod wpływem gorących mas same i tak zmiękną)
Na herbatniki wykładamy gorącą, połowę masy ciemnej, wyrównujemy i znów układamy herbatniki które możemy zamoczyć delikatnie w wódce, na nie reszta masy ciemnej i znów herbatniki.
Masa z budyniu
3. 150 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałej ilości rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący wylewamy na herbatniki i na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników, ciasto zakrywamy folią, czekamy aż przestygnie a następnie chowamy do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc.
Nam ciasto najlepiej smakowało jak się trochę ogrzało, nie było takie zimne, próbowaliśmy wersji też bez alkoholu ale lepiej nam smakowała ta z alko ;)
P. możecie też pomiędzy jedną warstwę dać np. kwaskowy dżem. Smacznego !
7 comments
Wspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*:*
UsuńUwielbiam takie ciasta ❤ a masa z mlekiem w proszku jest po prostu pyszna 😊
OdpowiedzUsuńTak, masy z mlekiem w proszku nie mogą nie smakować ;) :D
Usuńpamiętam podobne robiła kiedys moja babcia. Uwielbiałam je
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, pewnie smakuje jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńTak, jest pycha :D Dziękuje ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.