Herbatnikowe Ciasto Na Zimno

by - 7/02/2021 12:00:00 AM

Bardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia.
Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką;) natomiast jasna masa to budyń waniliowy.







Składniki na blaszkę 18 x 18 cm


masa ciemna:
  • 2 szkl mleka w proszku
  • 3/4 szkl mleka 3,2 %
  • około 40 g masła
  • 3/4 szkl cukru (u mnie pół na pół brązowy z białym)
  • pół szkl wiórków kokosowych zblendowanych/zmiksowanych na drobno
  • pół szkl słonecznika  zblendowanych/zmiksowanych na drobno
  • 2 duże łyżki kakao
  • aromat waniliowy

masa z budyniu:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 25 g masła
dodatkowo:
  • herbatniki około 40-50 sztuk
  • około 1/3 szkl wódki (niekonieczne)


Masa ciemna

1. W garnku z wyższym rantem podgrzewamy mleko zwykłe razem z cukrem i masłem, następnie wsypujemy mleko w proszku, wiórki ,słonecznik, kakao i aromat waniliowy, całość miksujemy aby nie było grudek i gotujemy do zgęstnienia coś około 10-15 minut.
2. Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę herbatników które wcześniej możemy ale nie musimy ! zamoczyć w wódce ale tylko z jednej strony (ciastka pod wpływem gorących mas same i tak zmiękną)
Na herbatniki wykładamy gorącą, połowę masy ciemnej, wyrównujemy i znów układamy herbatniki które możemy zamoczyć delikatnie w wódce, na nie reszta masy ciemnej i znów herbatniki.

Masa z budyniu

3. 150 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałej ilości rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący wylewamy na herbatniki i na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników, ciasto zakrywamy folią, czekamy aż przestygnie a następnie chowamy do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc.
Nam ciasto najlepiej smakowało jak się trochę ogrzało, nie było takie zimne, próbowaliśmy wersji też bez alkoholu ale lepiej nam smakowała ta z alko ;)

P. możecie też pomiędzy jedną warstwę dać np. kwaskowy dżem. Smacznego !




Podobne Posty

7 komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta ❤ a masa z mlekiem w proszku jest po prostu pyszna 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masy z mlekiem w proszku nie mogą nie smakować ;) :D

      Usuń
  2. pamiętam podobne robiła kiedys moja babcia. Uwielbiałam je

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, pewnie smakuje jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych