W czasie upałów w mojej kuchni królują młode ziemniaczki, zsiadłe mleko, kefir, mizeria czy ogórki małosolne dlatego mniej jest wymyślnych przepisów. Moja kuchnia w trakcie już nie dużego upału na dworze nagrzewa się do ponad 30 stopni więc nie ma przyjemności z gotowania ale gdy tylko jest chłodniej i jest trochę czasu to staram się przygotować coś innego.
Zatem zapraszam Was po nowy prosty i jak smaczny przepis ;)
Pulpety:
- około 150 g mięsa mielonego z indyka
- trochę startej cebuli do środka pulpetów
- 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny)
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąką do obtoczenia
Sos:
- 500 ml wody
- około 150-200 g pieczarek
- 2 łyżeczki suszonych warzyw
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
Sos
1. Wodę zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
2. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.
Pulpety
3. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek. Całość gotujemy z 10-15 minut następnie pod koniec zagęszczamy śmietanką słodka i mąką ziemniaczaną.
Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami. Smacznego !
6 comments
mega apetyczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuje, często je robię :)
UsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, dziękuje :D
UsuńPyszny przepis! Pulpeciki są delikatne i soczyste, sos bogaty i kremowy. Czuję, że to proste i smakowite danie będzie u mnie na stole przez cały rok. Młode ziemniaczki w lecie są najlepsze, a w zimie myślę, że będzie równie pyszne z kaszą bulgur.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje i dziękuje za wypróbowanie przepisu :) Ja często podaje je z kasza gryczana albo ryżem ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.