Nogi Z Kurczaka Podsmażone I Duszone Z Warzywami W Sosie

by - 6/08/2021 12:00:00 AM

Najczęściej udka przygotowuje z piekarnika, pieczone są wprost przepyszne, ale i w takiej wersji bardzo nam smakują.
Jest to po prostu pyszny pomysł na niedzielny obiad którego nie będziemy musieli robić na czterech palnikach ;)







Składniki na obiad dla dwóch osób:
  • 2 nogi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • przyprawy do natarcia nóg (papryka słodka, czosnek suszony, sól, pieprz)
  • 1 łyżeczka warzyw suszonych
  • 2 do 2 i 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • około 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej

1. Nogi z kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami, odstawiamy na 1-2 godzin.
2. Po tym czasie wylewamy na patelnię trochę oleju, połówkę cebuli przekrawamy na dwie części i wrzucamy na olej, wkładamy też nogi i przesmażamy je z obu stron tak aby skórka się zrumieniła.
W trakcie przesmażania nóg dorzucamy czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki, kiedy pieczarki się przesmażą dorzucamy marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki, chwilkę przesmażamy.
3. Następnie do rondelka/garnka lub (jeśli macie głęboką patelnię to w niej możecie przygotować całe danie) wlewamy 1 szkl wody wrzucamy liść laurowy, dodajemy suszone warzywa i zagotowujemy.
Drugą szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszamy i przelewamy całość do garnka/rondelka i na małym ogniu gotujemy około 1-2 godzin, oczywiście sprawdzamy smak aby było odpowiednie słone.
4. Pod koniec gotowania zagęszczamy całość mąką ze słodką śmietanką ( mąkę rozrabiamy w śmietance, dolewamy chochelkę sosu i wlewamy do garnka) i osobno mąką ziemniaczaną.
Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą w towarzystwie np. ogórków małosolnych,. Smacznego !

Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.

Podobne Posty

4 komentarze

  1. ooo zjadłabym sobie dziś taki obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, pieczone udka z Twojego przepisu są wprost przepyszne! :) Mięso jest delikatne i soczyste, a dzięki marchewce w plastrach z dodatkiem pieczarek, bardzo aromatyczne. Danie podałem z kaszą bulgur, dzięki czemu pracy miałem jeszcze mniej! Danie oceniam na szóstkę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie za tak wysoką ocenę ;) i cieszę się że smakowało :D Pozdrawiam ^_^

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom