Nogi Z Kurczaka Podsmażone I Duszone Z Warzywami W Sosie
Najczęściej udka przygotowuje z piekarnika, pieczone są wprost przepyszne, ale i w takiej wersji bardzo nam smakują.
Jest to po prostu pyszny pomysł na niedzielny obiad którego nie będziemy musieli robić na czterech palnikach ;)
Składniki na obiad dla dwóch osób:
- 2 nogi z kurczaka
- 2 marchewki
- 6 pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 liść laurowy
- przyprawy do natarcia nóg (papryka słodka, czosnek suszony, sól, pieprz)
- 1 łyżeczka warzyw suszonych
- 2 do 2 i 1/2 szkl wody
- 4 łyżki śmietanki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- około 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Nogi z kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami, odstawiamy na 1-2 godzin.
2. Po tym czasie wylewamy na patelnię trochę oleju, połówkę cebuli przekrawamy na dwie części i wrzucamy na olej, wkładamy też nogi i przesmażamy je z obu stron tak aby skórka się zrumieniła.
W trakcie przesmażania nóg dorzucamy czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki, kiedy pieczarki się przesmażą dorzucamy marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki, chwilkę przesmażamy.
3. Następnie do rondelka/garnka lub (jeśli macie głęboką patelnię to w niej możecie przygotować całe danie) wlewamy 1 szkl wody wrzucamy liść laurowy, dodajemy suszone warzywa i zagotowujemy.
Drugą szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszamy i przelewamy całość do garnka/rondelka i na małym ogniu gotujemy około 1-2 godzin, oczywiście sprawdzamy smak aby było odpowiednie słone.
4. Pod koniec gotowania zagęszczamy całość mąką ze słodką śmietanką ( mąkę rozrabiamy w śmietance, dolewamy chochelkę sosu i wlewamy do garnka) i osobno mąką ziemniaczaną.
Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą w towarzystwie np. ogórków małosolnych,. Smacznego !
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
4 comments
ooo zjadłabym sobie dziś taki obiad
OdpowiedzUsuńJest prosty i pyszny ;)
UsuńPotwierdzam, pieczone udka z Twojego przepisu są wprost przepyszne! :) Mięso jest delikatne i soczyste, a dzięki marchewce w plastrach z dodatkiem pieczarek, bardzo aromatyczne. Danie podałem z kaszą bulgur, dzięki czemu pracy miałem jeszcze mniej! Danie oceniam na szóstkę!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie za tak wysoką ocenę ;) i cieszę się że smakowało :D Pozdrawiam ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.