Bardzo Kruche, Domowe Paluchy Kminkowo Paprykowe

by - 6/01/2021 12:15:00 AM

Pierwszy przepis z serii "Przekąski meczowe"
Jak wiadomo (panowie na pewno wiedzą;) dosłownie za chwilkę zaczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej i z tej okazji jako że też jestem fanem i kibicuje naszym postanowiłam przygotować przekąski na te mistrzostwa, szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Pierwszy z nich to te pyszne, delikatne i kruche paluchy z ciasta niby francuskiego (czemu niby dowiecie się z przepisu)










Składniki na 2 blaszki paluchów:
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g serka naturalnego typu Philadephia, Piątnica czy Łaciaty
  • 3/4 nie czubatej łyżeczki soli
  • 180 g masła
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
  • kminek, papryka w proszku słodka lub ostra (może być też sezam czy mak)


1. Do miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku.
Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto nie za bardzo chce się skleić dodajemy jeszcze trochę jogurtu bądź śmietany.
2. Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy osobno każdą z nich na dość cienki placek. Smarujemy każdy placek wodą i obsypujemy dodatkowo kminkiem bądź papryką
Radełkiem wykrawamy paseczki, skręcamy je i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

Gotowe pieczemy w 180 stop przez około 15-20 minut.


Ps. surowe ciasto przed wycinaniem możecie posmarować np. ketchupem lub obsypać czosnkiem suszonym, lub pociąć na cieniutkie paluszki jak na zdjęciu po lewej,  tutaj jest pełna dowolność ;)

Podobne Posty

6 komentarze

  1. Wczoraj postanowiłam upiec z przepisu. I wyszły zaskakująco smaczne, przepis jest również prosty, upieczenie paluchów nie zajeło mi dużo czasu.

    Ciastek i czipsów do wieczornego filmu nie lubimy. Paluchy do tej pory kupowaliśmy bardzo często, ale wiem teraz że będę samodzielnie je robiła. Zdecydowanie lepsze niż ze sklepu, jak również mało pracochlonne.

    Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują i dziękuje za wypróbowanie przepisu :D Pozdrawiam ^_^

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych