Gołąbki W Fioletowej Kapuście
Takie gołąbki to smaczna odmiana dla tych z białej kapusty. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne, lekko słodsze niż te z białej no i odrobinkę trudniejsze do zawinięcia niż w przypadku tych z innych kapust. Jest to fajna propozycja na obiad jednak dla mnie najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty, nic nie pobije ich smaku ;)
Składniki na około 12 gołąbków:
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, brzydkie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
3. Sparzamy ją i zdejmujemy powoli liście z kapusty, wycinamy też gruby nerw i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy ja na oleju do miękkości. ( jeśli mamy delikatny żołądek, możemy cebulkę pokrojoną w kostkę, przelać wrzącą wodą )
- 1 średnia główka fioletowej kapusty
- 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
- 1 torebka ryżu
- 1/2 sporej cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka
Na sos:
- 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (może być tez domowy przecier)
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
- około 800 ml wody lub bulionu
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, brzydkie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
3. Sparzamy ją i zdejmujemy powoli liście z kapusty, wycinamy też gruby nerw i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy ja na oleju do miękkości. ( jeśli mamy delikatny żołądek, możemy cebulkę pokrojoną w kostkę, przelać wrzącą wodą )
5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
Uwaga ! sos który zalaliśmy gołąbki, po pieczeniu/gotowaniu zmieni kolor.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60-90 minut.
4 comments
bardzo fajnie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńKocham wszystkie gołąbki!
OdpowiedzUsuńO ja zawsze robię gołąbki ale w białej kapiście, jestem ciekawa jak smakują te w fioletowej, muszę koniecznie spróbować. Często eksperymentuje z daniami obiadowymi i zawsze jak szukam czegoś nowego to z tej strony http://cozjesz.pl/ tutaj sa łatwe przepisy na obiady czy też śniadania i kolacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.