Wilgotna Babka Pomarańczowa
To mój pyszny i sprawdzony przepis na wilgotną, maślana babkę pomarańczową, którą uwielbiam i od czasu do czasu ją piekę. Zwłaszcza teraz kiedy pomarańcze są w dobrej cenie ;)
Składniki na formę keksową 25 x 11 cm
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła miękkiego
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 3/4 szkl cukru
- sok oraz skórka z połówki pomarańczy
lukier pomarańczowy:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- tyle cukru pudru ile zabierze sok aby lukier był lekko gęsty ale lejący
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
Wystudzona babkę polewamy lukrem pomarańczowym. Smacznego !
6 comments
Taka babka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńSzybka i smaczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńtakie babki uwielbiam
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.