Wilgotna Babka Pomarańczowa

by - 1/15/2021 12:01:00 AM

To mój pyszny i sprawdzony przepis na wilgotną, maślana babkę pomarańczową, którą uwielbiam i od czasu do czasu ją piekę. Zwłaszcza teraz kiedy pomarańcze są w dobrej cenie ;) 











Składniki na formę keksową 25 x 11 cm
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła miękkiego
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl cukru
  • sok oraz skórka z połówki pomarańczy 
lukier pomarańczowy:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • tyle cukru pudru ile zabierze sok aby lukier był lekko gęsty ale lejący

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !


1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.




Wystudzona babkę polewamy lukrem pomarańczowym. Smacznego !

Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych