Drobiowe Pulpeciki W Sosie Z Suszonych Grzybów
Takie klopsiki są prostą w przygotowaniu potrawą, a smakują wyśmienicie. Możemy je podać w towarzystwie ziemniaczków, kaszy czy ryżu.
- kilka suszonych grzybków (5-6 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
- około 2 szklanki wody
- 1/3 główki cebuli
- 1 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3-4 łyżki śmietanki 30-36%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pulpety:
- 150 g mięsa mielonego z indyka
- trochę startej cebuli do środka pulpetów
- 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny)
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- mąką do obtoczenia
- sól, pieprz
1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków.
3. Następnie solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
Podaje z ryżem lub ziemniakami lub kaszą. Smacznego !
5 comments
O matko, ale kusisz :-)A mam jeszcze schowaną paczkę suszonych grzybów i już chyba wiem co zrobię jutro na obiad :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bo danie jest proste i pyszne :)
Usuńświetny pomysł na obiad :) Już dostaję ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci Asiu :*
UsuńPyszne są takie pulpeciki :) Idealny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.