Drobiowe Pulpeciki W Sosie Z Suszonych Grzybów

by - 1/12/2021 12:01:00 AM

Takie klopsiki są prostą w przygotowaniu potrawą, a smakują wyśmienicie. Możemy je podać w towarzystwie ziemniaczków, kaszy czy ryżu.






Składniki dla 2 osób



Sos:
  • kilka suszonych grzybków (5-6 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
  • około 2 szklanki wody
  • 1/3 główki cebuli 
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki śmietanki 30-36%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Pulpety:
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • trochę startej cebuli do środka pulpetów
  • 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej 
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny)
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki
  • mąką do obtoczenia
  • sól, pieprz


1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy  i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków.
3. Następnie solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia. 
Podaje z ryżem lub ziemniakami lub kaszą. Smacznego !



Podobne Posty

5 komentarze

  1. O matko, ale kusisz :-)A mam jeszcze schowaną paczkę suszonych grzybów i już chyba wiem co zrobię jutro na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad :) Już dostaję ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są takie pulpeciki :) Idealny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom