Ciasteczka Krążki Śmietankowe
Pyszne, kruche ciasteczka, przypominające trochę francuskie, z ochota sięga się po jeszcze i jeszcze ;)
Składniki na około 25 ciasteczek:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 75 g kwaśnej śmietany 18 % (3 łyżki)
- 80 g cukru zwykłego
- cukier perlisty na wierzch ciasteczek
1. Wszystkie składniki oprócz cukru perlistego łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Ciasto może się trochę lepić. Chowamy je do lodówki na 1-2 godziny.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka z dziurką.
3. Każde ciasteczko zanurzamy z jednej strony w cukrze perlistym i układamy na blaszce, możemy też posmarować białkiem i posypać cukrem jeśli akurat mamy jakieś zbędne białko.
4. Ciastka pieczemy w 180 stop przez 12-15 minut do zrumienienia. Smacznego !!
Ciasteczka smakują najlepiej pierwszego i drugiego dnia.
12 comments
super ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńChętnie bym pochrupała tak pysznie wygladają :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, chrupiące i słodziutkie :)
UsuńWspaniałe ciasteczka kochana. Częstuje się do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, do kawki idealne :D
UsuńZjadłabym ze smakiem. Szkoda, że nie mam takiego talentu do wypieków jak Ty :(
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie trzeba mieć talentu żeby upiec np. takie ciasteczka, wystarczy tylko trochę chęci, trzymanie się przepisu (ale nie takie kurczowe, bo czasami ciasto może być za rzadkie albo za gęste i trzeba czegoś dodać więcej albo mniej) i na pewno wypieki powolutku będą wychodzić coraz lepsze ;)
UsuńCiasteczka wyglądają genialnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, a bardzo proste są :)
UsuńTen przepis jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę się że smakują :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.