Zupa Z Kiszonego Kalafiora
Pierwszy raz w tym roku mąż zakisił kalafior, nie wiedziałam czy nam zasmakuje więc nie było publikacji przepisu na jego zakiszenie. Mi jako kiszony nie za bardzo posmakował, ale w zupie to jest po prostu niebo w gębie!
Smak zupy to pomieszanie ogórkowej z jarzynową i odrobina kalafiorowej, ale od ogórkowej ta zupa smakuje Mi teraz o wiele bardziej. Jeśli macie w swojej spiżarce kiszone kalafiory to nie zawahajcie się ich wykorzystać do takiej zupki :)
Składniki na 2 osoby:
- około 1,5 litra bulionu/wody
- 1/2 słoika kiszonych kalafiorów
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 średnie ziemniaki
- trochę wody z pod kiszonych kalafiorów
- sól, pieprz, warzywko do smaku
- natka posiekanego koperku
- ewentualnie 1 łyżka masła
do zabielenia:
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
1. Warzywa kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, odcedzony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, trochę wody z pod kiszonego kalafiora, warzywko, solimy, pieprzymy, dodajemy ewentualnie masło i gotujemy pod przykryciem przez około 20-30 minut.
2. Kiedy warzywa są już miękkie, zabielamy zupkę śmietaną z mąką i doprawiamy jeszcze do smaku, dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
Zupkę podajemy z pieczywem. Smacznego !!
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
4 comments
fajna zupa nigdy nawet nie próbowałam kiszonego kalafiora
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, ale najpierw ukisić kalafior, potem można go jeść do obiadu, dodawać do sałatki lub zrobić zupkę ;)
UsuńI właśnie dlatego warto odwiedzać Twój blog - za nieszablonowe pomysły oraz inspiracje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)
Dziękuję i również pozdrawiam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.