Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów

by - 9/30/2020 12:10:00 AM

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych jak i mrożonych grzybów, ale ze świeżych ma ten swój aromat i smakuje wyjątkowo zwłaszcza o tej porze gdy mamy dostęp do świeżych grzybków :)








Składniki na 2 osoby:
  • 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • 1/2 główki cebuli
  • kilka świeżych grzybów: podgrzybki, kurki, prawdziwki
  • sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżeczki domowego lub kupnego warzywka
  • 35 g masła
  • 1 i 1/2 szkl bulionu drobiowego
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ewentualnie odrobina mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki

1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek, dwie minuty przesmażamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (kurek nie kroimy) oraz pierś z kurczaka, solimy i pieprzymy całość.
2. Po przesmażeniu oprószamy całość mąką i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie przekładamy całość do garnka z gotującym się bulionem z warzywkiem.
3. Pod koniec gotowania kiedy grzyby są miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego!



Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.

Podobne Posty

1 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych