Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów
Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżych jak i mrożonych grzybów, ale ze świeżych ma ten swój aromat i smakuje wyjątkowo zwłaszcza o tej porze gdy mamy dostęp do świeżych grzybków :)
Składniki na 2 osoby:
- 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- 1/2 główki cebuli
- kilka świeżych grzybów: podgrzybki, kurki, prawdziwki
- sól, pieprz
- 2 płaskie łyżeczki domowego lub kupnego warzywka
- 35 g masła
- 1 i 1/2 szkl bulionu drobiowego
- 4 łyżki śmietany 30 %
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1-2 ząbki czosnku
- ewentualnie odrobina mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek, dwie minuty przesmażamy i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (kurek nie kroimy) oraz pierś z kurczaka, solimy i pieprzymy całość.
2. Po przesmażeniu oprószamy całość mąką i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie przekładamy całość do garnka z gotującym się bulionem z warzywkiem.
3. Pod koniec gotowania kiedy grzyby są miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.
Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego!
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
1 comments
taki kurczak z pewnością by mi posmakował
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.