Dwie bardzo przydatne porady dotyczące kurek, zerknijcie może któraś z tych porad wykorzystacie :)
Czyszczenie kurek, co jest nam potrzebne:
1. Umyte kurki wrzucam na gotującą się wodę z solą i podgotowuje je około 3 minuty, następnie odcedzam je i przekładam na sitko, można na ręcznik papierowy, a następnie czekam aż całkowicie ostygną i dopiero dziele na porcje i chowam do zamrażalki.
Robię już tak któryś rok z rzędu i kurki po wyjęciu z zamrażalnika są nadal pyszne chociaż wiadomo nie będą tak aromatyczne jak te świeże :)
Czyszczenie kurek, co jest nam potrzebne:
- na 200 g kurek
- 1 łyżeczka soli
- około 1 litr gorącej wody
1. Kurki przekładamy do głębokiej miski i posypujemy solą, następnie zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty.
2. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby, a na dnie pozostaje piach i większość zanieczyszczeń. Oczywiście czynność trzeba powtórzyć. Mi wystarczyło dwa takie mycia żeby pozbyć się prawie w 100 % zanieczyszczeń, oczywiście zdarzą się jakieś przyklejone liście czy igły które trzeba ręcznie wyczyścić, ale ten sposób podpatrzony u Zajadam.pl bardzo przyspieszył Mi oczyszczanie kurek dlatego dzielę się ta poradą z Wami :)
2. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy grzyby, a na dnie pozostaje piach i większość zanieczyszczeń. Oczywiście czynność trzeba powtórzyć. Mi wystarczyło dwa takie mycia żeby pozbyć się prawie w 100 % zanieczyszczeń, oczywiście zdarzą się jakieś przyklejone liście czy igły które trzeba ręcznie wyczyścić, ale ten sposób podpatrzony u Zajadam.pl bardzo przyspieszył Mi oczyszczanie kurek dlatego dzielę się ta poradą z Wami :)
Mrożenie kurek:
- na 200 g kurek
- 1/3 łyżeczki soli
- 500 ml wody
1. Umyte kurki wrzucam na gotującą się wodę z solą i podgotowuje je około 3 minuty, następnie odcedzam je i przekładam na sitko, można na ręcznik papierowy, a następnie czekam aż całkowicie ostygną i dopiero dziele na porcje i chowam do zamrażalki.
Robię już tak któryś rok z rzędu i kurki po wyjęciu z zamrażalnika są nadal pyszne chociaż wiadomo nie będą tak aromatyczne jak te świeże :)
Kurki po podgotowaniu
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.