Placki Z Cukinii i Ciecierzycy
Prosty i pyszny obiadek, drugie danie czy kolacja. Wróciłam późno do domu i wystarczyło mi coś około 40 minut aby usmażyć sobie tych placuszków. Dodatek ciecierzycy sprawia że są bardziej syte od tych zwykłych, a ser żółty, w jeszcze gorących placuszkach, zachęcająco się ciągnie ;)
Składniki na 16 placków:
Linki do innych placuszków z cukinii oraz sosu czosnkowego:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/puszyste-placuszki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/04/wiosenne-placki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/puszyste-placuszki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/01/sos-czosnkowy-do-pizzy-zapiekanek
Składniki na 16 placków:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 130 g ciecierzycy konserwowej, odsączonej
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka klasy M
- ewentualnie odrobina startej cebuli lub ząbek czosnku
- 4-5 łyżek startego sera żółtego
- sól, pieprz, kurkuma
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
2. Ciecierzycę blendujemy blenderem na gładką masę.
3. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, dodajemy zblendowaną ciecierzycę, ser żółty, ścieramy cebulę lub dodajemy przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia, wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę (tyle aby masa nie była za rzadka ani za gęsta) solimy, pieprzymy dodajemy kurkumę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
4. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. czosnkowym. Smacznego !!
2. Ciecierzycę blendujemy blenderem na gładką masę.
3. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, dodajemy zblendowaną ciecierzycę, ser żółty, ścieramy cebulę lub dodajemy przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia, wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę (tyle aby masa nie była za rzadka ani za gęsta) solimy, pieprzymy dodajemy kurkumę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
4. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. czosnkowym. Smacznego !!
Linki do innych placuszków z cukinii oraz sosu czosnkowego:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/puszyste-placuszki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/04/wiosenne-placki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/puszyste-placuszki-z-cukinii.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/01/sos-czosnkowy-do-pizzy-zapiekanek
8 comments
Nigdy nie dodawałem ciecierzycy do placków z cukinii, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, zawsze to jakaś odmiana zwykłych z cukinii placków :)
UsuńBardzo fajne na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuńTak, dlatego często je robię teraz :-)
UsuńCiecierzyca na pewno fajnie spaja ciasto
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.