Proste Ciasto Drożdżowe Z Czarną Porzeczką
Lubię tą drożdżówkę i naprawdę często ją przygotowuje, teraz przyszła pora na drożdżówkę z czarną porzeczką. Drożdżówka wyszła przepyszna, polecam ją wam serdecznie :*
Składniki na tortownicę o śred 22 cm:
Składniki na tortownicę o śred 22 cm:
- 170 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 1/3 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko kl M
- szczypta soli
- kilkanaście kropel esencji waniliowej
- 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
- około 80-100 g czarnej porzeczki
- cukier puder na wierzch
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem. Smacznego !!
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem. Smacznego !!
16 comments
uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńJa tez ^_^
UsuńLubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSą proste i pyszne :-)
UsuńWspaniałe ciasto :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńLatem takie ciasta smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńTo prawda, z letnimi owocami jest przepyszne :)
UsuńDrożdżowe zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
Usuńmm wygląda tak puszyście :)
OdpowiedzUsuńZapewniam że było bardzo puszyste i mięciutkie :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest pyszniutkie, piekę je już któryś raz ;)
UsuńCzy można dodać mrożone owoce?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.