Dżem Brzoskwinia Z Marakują Z Naturalnym Zagęstnikiem
Otwarcie takiego słoika w środku zimy przeniesie nas w ciepłe kraje, smak jest przecudowny, taki stuprocentowo letni. spróbujcie takiego połączenia :)
Składniki na około 4 słoiki 220 ml
Składniki na około 4 słoiki 220 ml
- 8 sporych, brzoskwiń
- 4 marakuje
- 300 - 400 g cukru
- 1/2 opakowania pektyn np. takie
- 1 łyżeczka kwasku lub 2-3 łyżki soku z cytryny
1. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zasypujemy połową cukru. Włączamy gaz i pozwalamy im się powolutku zagotować.
2. Kiedy brzoskwinie puszczą sok i zagotują się dodajemy miąższ z marakui, następnie całość blendujemy, dodajemy kwasek lub sok z cytryny oraz pektynę rozmieszana z resztą cukru.
Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
4 comments
Pyszne połączenie i ten kolor...
OdpowiedzUsuńDziękuje, połączenie jest naprawdę przepyszne :-)
UsuńIdealny na zimowe wieczorny ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.