Kruche Rurki Nadziane Bitą Śmietaną Z Galaretką

by - 7/10/2020 12:01:00 AM

Pierwszy raz robiłam rurki i raczej nie ostatni bo już mam smak na ich inne nadzienia bo smakują przepysznie ;)












Składniki na 12-15 rurek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • cukier na wierzch
masa do rurek:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru pudru

1. Składniki na ciasto na rurki zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut lub dłużej.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm i wykrawamy paski o szerokości 3 cm.
3. Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy ciasto zaczynając od najszerszej części rurki. Każdą rurkę z ciastem następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.

Rurki pieczemy w 190-200 stop przez 15 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy rurki z foremek i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

4. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i od razu studzimy, ostudzoną przekładamy do lodówki.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej lekko tężejącą już galaretkę i miksujemy, jeśli jest dla nas mało słodkie dodajemy cukier puder.
6. Masę przekładamy do woreczka cukierniczego z końcówką np. gwiazdką i szprycujemy nią rurki.
Rurki schładzamy w lodówce aby masa stężała. Smacznego !!

Podobne Posty

15 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych