Kruche Rurki Nadziane Bitą Śmietaną Z Galaretką
Pierwszy raz robiłam rurki i raczej nie ostatni bo już mam smak na ich inne nadzienia bo smakują przepysznie ;)
Składniki na 12-15 rurek:
Składniki na 12-15 rurek:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g kwaśnej śmietany
- cukier na wierzch
masa do rurek:
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżeczki cukru pudru
1. Składniki na ciasto na rurki zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut lub dłużej.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm i wykrawamy paski o szerokości 3 cm.
3. Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy ciasto zaczynając od najszerszej części rurki. Każdą rurkę z ciastem następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Rurki pieczemy w 190-200 stop przez 15 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy rurki z foremek i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i od razu studzimy, ostudzoną przekładamy do lodówki.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej lekko tężejącą już galaretkę i miksujemy, jeśli jest dla nas mało słodkie dodajemy cukier puder.
6. Masę przekładamy do woreczka cukierniczego z końcówką np. gwiazdką i szprycujemy nią rurki.
Rurki schładzamy w lodówce aby masa stężała. Smacznego !!
15 comments
Rurki prezentują się cudownie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńIwonko ale one cudownie wyglądają. Pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :* :D
UsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :* :D
UsuńSmak dzieciństwa <3!
OdpowiedzUsuń^_^
UsuńWspaniały pomysł i jak pięknie się prezentuje ...chrup <3
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł i jak pięknie się prezentuje ...chrup <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
Usuńapetyczne rurki!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńŚwietne! Wieki nie jadłam rurek ;d
OdpowiedzUsuńDziękuje :D...to może pora aby przypomnieć sobie ich smak ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.