Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie ( z dodatkiem drożdży ) - Bez Długiego Wyrastania

by - 6/09/2020 12:01:00 AM

Taki chlebek od niedawna piecze mój mąż i powiem Wam że wychodzi za każdym razem przepyszny, a jak jest przepyszny to muszę podzielić się z Wami tym przepisem.
Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie.







Składniki na jeden duży bochenek chleba:


Zaczyn:

  • 7-10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 130 ml ciepłej wody

Ciasto właściwe:
  • 100 g mąki razowej pszennej lub żytniej
  • 400 g mąki chlebowej typ 650
  • 200-250 g zakwasu pszennego, czynnego, pracującego (wcześniej dokarmionego)
  • 2 płaskie łyżeczki soli (14 g)
  • 260 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju (niekonieczne )
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy i czekamy około 10 minut aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy zakwas, sól, resztę wody i pracujący zaczyn.
Wyrabiamy nieprzerwanie przez 10 minut za pomocą robota lub ręcznie. W trakcie możemy dodać ewentualnie olej.
3. Po wyrobieniu zostawiamy w misce na 20 minut.
4. Po tym czasie znów mieszamy przez około 3 minuty, następnie wyjmujemy z miski i przekładamy na stolnice obsypana mąką. Ciasto nie może być za rzadkie ani za twarde.
Formujemy chlebek który kładziemy na blaszkę od piekarnika obsypaną dość mocną mąką (mogą być też płatki i mąką) Górę chlebka również obsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu nacinamy dowolnie chlebek ostrym nożem lub żyletką.

Pieczemy najpierw w 220 stop. przez 10 minut, a następnie w 180 przez 45-50 minut.

Upieczony chlebek ostukany od spodu będzie miał głuchy dźwięk.




chleb po przekrojeniu


Ps. Jeśli chcecie aby chlebek miał mocno chrupiącą skórkę to wstawiamy razem z chlebkiem do piekarnika, małe, naczynko z wodą lub spryskujemy piekarnik wodą.

Natomiast jeśli chcemy aby skórka była przyjemnie miękka, to po upieczeniu od razu ! zawijamy chlebek w lnianą lub bawełnianą ściereczkę w której pozwalamy mu całkowicie ostygnąć.

Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych