Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie ( z dodatkiem drożdży ) - Bez Długiego Wyrastania
Taki chlebek od niedawna piecze mój mąż i powiem Wam że wychodzi za każdym razem przepyszny, a jak jest przepyszny to muszę podzielić się z Wami tym przepisem.
Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie.
Składniki na jeden duży bochenek chleba:
Zaczyn:
Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie.
Składniki na jeden duży bochenek chleba:
Zaczyn:
- 7-10 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 130 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
- 100 g mąki razowej pszennej lub żytniej
- 400 g mąki chlebowej typ 650
- 200-250 g zakwasu pszennego, czynnego, pracującego (wcześniej dokarmionego)
- 2 płaskie łyżeczki soli (14 g)
- 260 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju (niekonieczne )
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy i czekamy około 10 minut aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy zakwas, sól, resztę wody i pracujący zaczyn.
Wyrabiamy nieprzerwanie przez 10 minut za pomocą robota lub ręcznie. W trakcie możemy dodać ewentualnie olej.
3. Po wyrobieniu zostawiamy w misce na 20 minut.
4. Po tym czasie znów mieszamy przez około 3 minuty, następnie wyjmujemy z miski i przekładamy na stolnice obsypana mąką. Ciasto nie może być za rzadkie ani za twarde.
Formujemy chlebek który kładziemy na blaszkę od piekarnika obsypaną dość mocną mąką (mogą być też płatki i mąką) Górę chlebka również obsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu nacinamy dowolnie chlebek ostrym nożem lub żyletką.
Pieczemy najpierw w 220 stop. przez 10 minut, a następnie w 180 przez 45-50 minut.
Upieczony chlebek ostukany od spodu będzie miał głuchy dźwięk.
chleb po przekrojeniu
Ps. Jeśli chcecie aby chlebek miał mocno chrupiącą skórkę to wstawiamy razem z chlebkiem do piekarnika, małe, naczynko z wodą lub spryskujemy piekarnik wodą.
Natomiast jeśli chcemy aby skórka była przyjemnie miękka, to po upieczeniu od razu ! zawijamy chlebek w lnianą lub bawełnianą ściereczkę w której pozwalamy mu całkowicie ostygnąć.
8 comments
wygląda zjawiskowo, gratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, przekaże mężowi :D
UsuńWygląda idealnie, jestem ciekawa jak pachnie i smakuje. Nie wiem czy mi samej wyjdzie... ale spróbuję
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty więc musi się udać :-)
UsuńDomowy chleb jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nic go nie pobije :D
Usuńidealny !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje, przekaże mężowi :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.