Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety
Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :)
Składniki na około 6 kotlecików:
Składniki na około 6 kotlecików:
- około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
- 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera)
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę)
- mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej)
- olej do smażenia
1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy.
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;)
Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety.
Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
10 comments
Bardzo smakowity przepis, na pewno niebawem zrobię to danie na obiad. Proponowałabym jeszcze do kotletów ziemniaczanych przygotować sos, np. grzybowy, ja robię na koncentracie grzybowej od Krakusa. To szybsze rozwiązanie, a sos wychodzi bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńDziękuje, na pewno będą smakowały. Czasami robię do nich właśnie sos ale pieczarkowy, natomiast grzybowy..muszę wypróbować :)
UsuńPyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńpyszne i takie proste :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńWyszły popisowo, bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPodobają nam się takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę że trafiłam w wasze gusta :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.