czwartek, 4 stycznia 2018

Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety

Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :)


















Składniki na około 6 kotlecików:

  • około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
  • 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę)
  • mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej)
  • olej do smażenia
1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy. 

2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;) 
Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety.
Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju.


10 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity przepis, na pewno niebawem zrobię to danie na obiad. Proponowałabym jeszcze do kotletów ziemniaczanych przygotować sos, np. grzybowy, ja robię na koncentracie grzybowej od Krakusa. To szybsze rozwiązanie, a sos wychodzi bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, na pewno będą smakowały. Czasami robię do nich właśnie sos ale pieczarkowy, natomiast grzybowy..muszę wypróbować :)

      Usuń
  2. Wyszły popisowo, bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To się cieszę że trafiłam w wasze gusta :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.