Kotlety mięsne i bezmięsne Marchewka

Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety

00:05:00Iwona T.

Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :)


















Składniki na około 6 kotlecików:

  • około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
  • 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę)
  • mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej)
  • olej do smażenia
1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy. 

2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;) 
Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety.
Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju.


You Might Also Like

10 komentarze

  1. Bardzo smakowity przepis, na pewno niebawem zrobię to danie na obiad. Proponowałabym jeszcze do kotletów ziemniaczanych przygotować sos, np. grzybowy, ja robię na koncentracie grzybowej od Krakusa. To szybsze rozwiązanie, a sos wychodzi bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, na pewno będą smakowały. Czasami robię do nich właśnie sos ale pieczarkowy, natomiast grzybowy..muszę wypróbować :)

      Usuń
  2. Wyszły popisowo, bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To się cieszę że trafiłam w wasze gusta :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy