Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole
Jako że kochamy zapiekanki zwłaszcza ziemniaczane to postanowiłam coś innego wymyślić niż zawsze aby tą zapiekankę trochę ubogacić smakowo i kolorystycznie ;)
Zapiekanka warta zachodu bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw.
Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku.
Składniki na 3 osoby:
warstwa ziemniaczana:
Zapiekanka warta zachodu bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw.
Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku.
Składniki na 3 osoby:
warstwa ziemniaczana:
- 6 sporych ziemniaków
- 1/3 opakowania sera feta
- około 150 g wędzonego boczku
- 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
kolorowe róże z puree:
- 400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego
- 1/3 szkl śmietanki 30 %
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 1 garść tartego drobno sera żółtego
- 1 mała marchewka
- 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku
- kilka łodyżek botwinki bez liści
dodatkowo:
- naczynie do zapiekania
- 4 woreczki cukiernicze
- 4 tylki cukiernicze
1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze. Dodajemy śmietankę 30 %, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe.
3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę.
4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką.
Puree dzielimy na 4 części.
Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy, do drugiego puree z botwiny, do trzeciego marchewkę, a ostatnią część zostawiamy. Każde pure smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego.
5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki.
Zapiekankę pieczemy w 190-200 stop. przez 30 minut. Smacznego !!
4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką.
Puree dzielimy na 4 części.
Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy, do drugiego puree z botwiny, do trzeciego marchewkę, a ostatnią część zostawiamy. Każde pure smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego.
5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki.
Zapiekankę pieczemy w 190-200 stop. przez 30 minut. Smacznego !!
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.